Beograd domaćin bioinformatičke konferencije BelBi 2024

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija u Vladi Republike Srbije Jelena Begović poručila je danas, na otvaranju međunarodne konferencije „Belgrade BioInformatics Conference 2024 – BelBi 2024ˮ, da Vlada posvećuje značajnu pažnju pružanju dalje podrške nauci, pre svega, biotehnologiji, informaciono-komunikacionim tehnologijama i njihovim spajanjem sa veštačkom inteligencijom.

Begović je, goveći o značaju veštačke inteligencije za razvoj bioinformatike i potrebi za iskorišćavanjem potencijala veštačke inteligencije, istakla da mašinsko učenje značajno pojačava produktivnost u razvoju bioinformatičkih alata.

Ministarka je podsetila na to da u Srbiji postoji Državni data centar, koji je svoje kapacitete stavio na uslugu nauci.

Otpočeli smo gradnju BIO4 kampusa, u okviru koga će sarađivati biotehnologija, informacione tehnologije i veštačka inteligencija. Reč je o najvećoj pojedinačnoj investiciji u nauku i naučnu infrastrukturu u Srbiji, što pokazuje našu posvećenost stvaranju budućnosti u kojoj će nauka i tehnologije zabeležiti procvat, zaključila je Begović.

Konferenciju organizuje Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo (IMGGI), u saradnji sa institutima i fakultetima univerziteta u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu, kao i nacionalnim naučnim društvima.

BelBi 2024 posvećen je primeni bioinformatičkih sistema, mašinskog učenja i veštačke inteligencije u molekularnoj biologiji, biomedicini, biotehnologiji, bioinženjeringu, farmakologiji.

Osim istraživača iz Srbije, konferencija okuplja i vodeće stručnjake u oblasti bioinformatike iz više evropskih država, kao i iz Sjedinjenih Američkih Država i Narodne Republike Kine, a ovogodišnji program obuhvata i izložbu na temu bioinformatike.

Izvor: srbija.gov.rs

Newsletter

Za više informacija o aktuelnostima iz oblasti inovacija, prijavite se za naš Newsletter.

Uspešno ste se prijavili.

Već ste prijavljeni.

Ova adresa se ne može prijaviti.