Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović sastala se u Vladi Republike Srbije u pratnji delegacije ministarstva sa ambasadorom Republike Kipar u Srbiji Nj.E. Andreasom Fotiuom

Ministarka i ambasador su ovom prilikom razgovarali o različitim modalitetima saradnje u skladu sa potpisanim Memorandumom o saradnji u oblasti nauke između Republike Srbije i Republike Kipar.

Ambasador je izrazio svoje zadvoljstvo što svoj prvi sastanak u godini ima sa ministarkom dr Begović, rekavši da je saradnja sa našom državom duboko ukorenjena i da njeno unapređenje vidi kao svoj zadatak. Nj.E. Fotiu naglasio je da je Kipar spreman da dodatno produbi saradnju sa Republikom Srbijom. 

Ministarka dr Begović ovom prilikom naglasila je da je potrebno izgraditi bazu za buduću bilateralnu saradnju koja će podrazumevati kako kraće načune razmene, tako i dugoročnije programe u kojima bi eksperti i istraživači sa Kipra i na po nekoliko godina radili u naučno-istraživačkim organizacijama u Srbiji, kao i obratno. “Do septembra ćemo, uverena sam, konkretizovati plan kojim ćemo dalje razviti bilateralnu saradnju između Kipra i Srbije tokom narednih godina”, rekla je dr Begović. Ambasador Fotiu i ministarka dr Begović takođe su bili saglasni da je u narednom periodu, u skladu sa potpisanim Memorandumom o saradnji, potrebno formirati zajednički komitet dve države koji bi se bavio planiranjem i realizacijom buduće saradnje.

Tokom sastanka, dr Begović pozvala je ambasadora Fotiua da se Republika Kipar priključi Međunarodnom sajmu tehnike i tehničkih dostignuća, koji će u Beogadu biti održan u maju 2024. godine. “Želimo da ovaj sajam postane zaista internacionalni, a svoju zainsteresovanost za učešće već su nam izrazile Kina, Francuska, Italija, Indija i Zelenortska ostrva. Bila bi nam velika čast da i Kipar učestvuje na ovom sajmu“, rekla je dr Begović. Ona je takođe pomenula i mogućnost za organizovanje događaja poput inovacionog foruma koji bi za cilj imao razmenu iskustava između inovacionih ekosistema dve zemlje, a u saradnji sa Privrednom komorom Srbije.

Nj.E. Andreas Fotiu zahvalio je na ovom pozivu, istakavši zadovoljstvo što kao rezultat ovog sastanka postoje konkretni koraci za budućnost. Ambasador Fotiu pozvao je ministarku dr Jelenu Begović da poseti Kipar u narednom periodu. Ministarka dr Begović istakla je da se raduje budućoj saradnji i prilici da poseti Kipar, a sagovornici su bili saglasni da prostor za saradnju postoji i na poljima digitalizacije kulturne baštine i nauci koja stoji iza obnovljivih izvora energije.

Izvor: NITRA

Newsletter

Za više informacija o aktuelnostima iz oblasti inovacija, prijavite se za naš Newsletter.

Uspešno ste se prijavili.

Već ste prijavljeni.

Ova adresa se ne može prijaviti.