„Leskovačka ljutenica”- autohtoni proizvod sa geografskim poreklom

Pored Leskovačkog domaćeg ajvara, Leskovačke sprže, Leskovačkog roštilj mesa za geografsko područje Leskovca se vezuje i četvrti proizvod zaštićen geografskim poreklom, a to je Leskovačka ljutenica. U pitanju je ime porekla koje je pred Zavodom registrovano krajem oktobra ove godine.

„Leskovačka ljutenica” je autohtoni prehrambeni proizvod koji se dobija od uprženog i pasterizovanog povrća i to od svežeg paradajza (sorti Novosadski jabučar, odnosno Volovsko srce) i sveže ljute paprike (sorti Džinka, odnosno Plamena) i proizvodi se isključivo na tradicionalan način.

„Leskovačka ljutenica” je proizvod guste, mazive, homogene teksture sa vidljivim komadima povrća (paprike), a bez izdvajanja tečnosti, tamno crvene boje, prijatne ljutine, umereno slana sa izbalansiranim odnosom kiselina i šećera.

„Leskovačka ljutenica” sadrži značajne količine kapsaicina, dihidrokapsaicina, ukupnih karotenoida sa najvećim udelom likopena, ukupnih fenola i flavonoida koji ispoljavaju sinergističko dejstvo i značajnu antioksidativnu aktivnost u borbi protiv slobodnih radikala. Na taj način ovaj autohtoni proizvod ima povoljan uticaj na zdravlje.

O specifičnostima „Leskovačke ljutenice”  se detaljnije možete upoznati na sledećem linku.

Izvor: ZIS

Newsletter

Za više informacija o aktuelnostima iz oblasti inovacija, prijavite se za naš Newsletter.

Uspešno ste se prijavili.

Već ste prijavljeni.

Ova adresa se ne može prijaviti.