NTP Beograd predstavljen kao uspešan primer na Regionalnom sastanaku u Kazahstanu

Naučno tehnološki park Beograd ( NTP Beograd) predstavljen je kao uspešan primer u podršci razvoju inovacija na Regionalnom sastanaku o unapređenju kapaciteta tehno-parkova za komercijalizaciju IP-a u regionu država članica EAPO u Kazahstanu.

Na poziv WIPO (World Intellectual Property Organization) koji je u saradnji sa EAPO (Eurasian Patent Organization) organizovao ovu dvodnevnu internacionalnu konferenciju (14-15. mart), direktorka NTP Beograd Gordana Danilović Grković imala je čast da podeli iskustava tima od početka razvoja prvog tehnološkog inkubatora (BITF), do uspešnog razvoja NTP Beograd, i koliki uticaj je to imalo na razvoj inovacionog ekosistema Srbije.

Uz rezultate postignute od osnivanja 2015. godine, od kada je NTP Beograd podržao više od 180 kompanija u razvoju i komercijalizaciji inovativnih proizvoda i usluga, predstavljen je i prvi pre-seed akceleratorski program u Srbiji – Raising Starts, koji NTP Beograd realizuje uz podršku Vlade Švajcarske, podržavajući rast novih startap kompanija i doprinoseći razvoju regiona zasnovanih na inovacijama. Posebna podrška startapima u okviru ovog programa odnosi se na zaštitu intelektualne svoje, uz podršku Švajcarskog instituta za intelektualnu svojinu.

Direktorka NTP-a govorila je bliže o radu na IP komponenti sa svim kompanijama članicama, a predstavila je i prvi Vodič o intelektualnoj svojini za srpske startape urađen u saradnji sa WIPO i Zavodom za intelektualnu svojinu Republike Srbije koji uključuje i primere korišćenja prava intelektualne svojine u poslovanju kod pet startapa iz zajednice.

Izvor: Naučno tehnološki park Beograd

 

Newsletter

Za više informacija o aktuelnostima iz oblasti inovacija, prijavite se za naš Newsletter.

Uspešno ste se prijavili.

Već ste prijavljeni.

Ova adresa se ne može prijaviti.