Muzej Nikole Tesle proslavio 70 godina od osnivanja

Muzej Nikole Tesle, osnovan je kao prvi tehnički muzej u Jugoslaviji i jedini koji čuva originalnu ostavštinu jednog od najpoznatijih svetskih naučnika. 

Uviđajući univerzalni značaj Nikole Tesle i njegovog stvaralaštva, Unesko je 2003. godine Teslinu arhivu, kao deo pokretnog dokumentarnog nasleđa čovečanstva uvrstio u Registar "Pamćenje sveta" što predstavlja najviši oblik zaštite nekog kulturnog dobra.

Na nacionalnom nivou Narodna skupština Republike Srbije je 2005. godine donela odluku o utvrđivanju arhivske građe koja se čuva u Muzjeju Nikole Tesle, kao lični fond Nikole Tesle, za kulturno dobro od izuzetnog značaja.

Osim originalnih dokumenata koji su pripadali Tesli, u muzeju se čuva i više od 2.000 Teslinih knjiga i časopisa, preko 1.200 istorijsko-tehničkih eksponata, preko 1.500 fotografija i više od 1.000 Teslinih planova i crteža.

Paralelno sa zaostavštinom, u muzeju posvećenom velikanu srpskog porekla, nalazi se i bogati muzejski fond u kojem se čuva građa nastala tokom rada muzeja.

Izvor: Euronews Serbia

Newsletter

Za više informacija o aktuelnostima iz oblasti inovacija, prijavite se za naš Newsletter.

Uspešno ste se prijavili.

Već ste prijavljeni.

Ova adresa se ne može prijaviti.