Studentski tim „Beoavia“ pobednik „Airbus Sloshing Rocket Workshop 2022“

Studentski tim „Beoavia“ pobednik je evropskog takmičenja „Airbus Sloshing Rocket Workshop 2022“, održanog od 17. do 23. jula u španskom gradu Terasa. Njihova raketa “Aurora 3” obavila je sve zadatke u najkraćem vremenu i timu obezbedila prvo mesto u generalnom plasmanu u konkurenciji 42 tima iz celog sveta.

U prvoj rundi takmičenja, sredinom juna, idejno rešenje “Aurore 3” ocenjeno je kao jedno od tri najbolja rešenja letelice sa rezervoarom kojim se minimizira tzv. „efekat bućkanja“, odnosno „sloshing“. Odlične ocene odvele su ih u finale takmičenja, gde su im konkurencija bili timovi “Ad Astra Forli” iz Italije i  “Euroavia” iz Zagreba.

Na projektu “Aurora 3” uspešno su radili studenti sa Mašinskog fakulteta i Vojne akademije.  „Aurora 3“ se sastoji od tela rakete i krila koja joj omogućavaju veliki dolet uz minimalnu snagu propulzije prema tehničkim zahtevima takmičenja. Raketa je pogonjena mlazom vode i vazduha pod pritiskom, a zadatak je da vertikalno uzleti, a zatim pređe u bespogonski horizontalni let sistemom automatske regulacije u celom procesu. Tokom leta raketa u svom telu nosi tečni teret, a zadatak je da se minimalizuje uticaj bućkanja, što su ovi mladi talentovani ljudi postigli posebno osmišljenim tehničkim rešenjem.

„Beoavia“ i ranije učestvovala na „Airbus Sloshing Rocket Workshop“-u, gde su postigli značajne uspehe. S projektom „ Aurora 1“,  tim je 2019. godine osvojio prvo mesto za idejno rešenje, dok su u ukupnom plasmanu bili četvrti. Projekat „Aurora 2“ je 2021. godine takođe osvojio prvo mesto za idejno rešenje, a u generalnom plasmanu „Beoavia“ je zauzela treće mesto.

Pored “Aurore 3”, članovi Beoavie su ove godine imali još dva projekta simboličnih naziva “Feniks” i “Kos”.

„Beoavia“ je osnovana pre pet godina na inicijativu studenata sa Katedre za vazduhoplovstvo Mašinskog fakulteta u Beogradu. Tim trenutno broji oko 60 članova, a pored studenata Mašinskog fakulteta na projektima rade i njihove kolege s Elektrotehničkog, Tehnološko-metalurškog, Saobraćajnog i Prirodno-matematičkog fakulteta, Fakulteta organizacionih nauka, Fakulteta za fizičku hemiju i Vojne akademije.

Izvor: Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu

Newsletter

Za više informacija o aktuelnostima iz oblasti inovacija, prijavite se za naš Newsletter.

Uspešno ste se prijavili.

Već ste prijavljeni.

Ova adresa se ne može prijaviti.