Расписан конкурс за архитектонско-урбанистичко решење "Ложионица" за будућност

У сарадњи са Удружењем архитеката Србије, Канцеларија за информационе технологије и електронску управу и национална платформа "Србија ствара" расписали су међународни урбанистичко-архитектонски конкурс за реконструкцију некадашње зграде "Ложионице" и адаптацију у Креативно иновативни мултифункционални центар.

Предмет конкурса обухвата комплекс у залеђу Савског приобаља - зграду некадашње "Ложионице" (припадала је Главној Железничкој станици), окретницу и Водоторањ. Налази се у целини "Стари Београд", у којој су и други споменици културе - зграда Државне штампарије, Парни млин и Београдски сајам. Сама зграда "Ложионице" подигнута је пре готово једног века, 1926. године. Обезбеђивала је, како се наводи у саопштењу Владе Србије, гориво за моторе Друге индустријске револуције - железницу, машине у производњи, а када буде обнољена, подстицаће моторе Четврте индустријске револуције - креативност, иновације и знање.

- Идеја је да овај мултифункционални простор буде иновативно и креативно чвориште, центар урбаног и динамичног живота И стваралаштва, али и фантастична туристичка дестинација престонице- каже Ана Илић, виша саветница председнице Владе за креативне индустрије и туризам, која предводи тим платформе "Србија ствара".

Према речима др Михаила Јовановића, директора Канцеларије за IT и еУправу, Влада Србије је на иницијативу председнице Ане Брнабић покренула и завршила многе инфраструктурне пројекте, научно-технолошке паркове, Државни дата центар, а "Ложионица" ће бити круна, епицентар креативних индустрија, стваралаштва и иновација.

Више детаља о конкурсном задатку, начину учешћа и предаји конкурсних радова, као и пропозицијама конкурса, могуће је пронаћи на званичној веб страници konkurs-lozionica.rs. Рок за подношење конкурсних радова је 29. октобар.