БУДУЋНОСТ ПОЉОПРИВРЕДЕ: АGАR УНИВЕРЗАЛНА РОБОТСКА ПЛАТФОРМА

Пољопривреду у Србији ове године очекује велика промена јер је универзални аутономни пољопривредни робот АgАR, који је развила компанија Coming, спреман за тржиште.

У доба када свака секунда има велику вредност, АgАR представља значајну промену у начину на који се производи храна. Опремљен напредним технологијама као што су вештачка интелигенција, машинско учење и високо прецизни сензори, овај робот омогућава прецизнију, ефикаснију и одрживију производњу хране. Од замене људске радне снаге у обради земљишта до обављања различитих пољопривредних активности попут садње, наводњавања, прскања, орезивања, уништавања корова и бербе, АgАR ће омогућити да се повећа продуктивност, смање трошкови производње и олакша физички напор пољопривредника.

Основна идеја компаније Coming била је да развију робот, који би омогућио да се искористе сви постојећи потенцијали пољопривредног газдинства, укључујући стандардне наставке који се већ користе на тракторима. У сарадњи са Машинским факултетом Универзитета у Нишу, развили су и тестирали робот који би требало да постане нови стандард у пољопривреди.

Извор: Фонд за иновациону делатност

Newsletter

За више информација о актуелностима из области иновација, пријавите се за наш Newsletter.

Успешно сте се пријавили.

Већ сте пријављени.

Ова адреса се не може пријавити.