Иновативна економија потенцијал за сарадњу са Јапаном

Државно-привредна делегација Владе Републике Србије разговарала је данас у Токију са министарком за економску безбедност Јапана Санае Такаићи о сарадњи двеју земаља у области биотехнологије и вештачке интелигенције.

Министарка науке, технолошког развоја и иновација у Влади Републике Србије Јелена Беговић истакла је након састанка, којим је окончана посета Јапану, да је наша делегација том приликом представила српску науку и иновациони екосистем, укључујући и стартап екосистем.

Према њеним речима, министарка Такаићи је, поред економске безбедности, одговорна и за науку, иновациони систем и развој стартап екосистема, у  складу са чим јој је пренета порука да Србија жели да сарађује са Јапаном, пре свега на плану биотехнологије и вештачке интелигенције.

Беговић је указала на то да је Јапан корак испред нас што се тиче развоја иновативних економија, пре свега биоекономије. То је нешто што желимо да развијамо у Србији, при чему је и идеја БИО4 кампуса управо да се развија биоекономија.

Она је пренела да је јапанска министарка понудила да Србији уступи сав материјал који су они досад генерисали, као и њихову нову стратегију развоја биоекономије, која је пре само неколико дана донета у тој земљи.

Помоћ се, како је додала, односи и на понуду да Јапан помогне Србији у писању стратегије развоја биоекономије.

Ово је сјајан почетак наше сарадње и сигурна сам у то да ћемо је у кратком року и формализовати, што ће омогућити научну сарадњу, у којој ће акценат бити стављен на вештачку интелигенцију, биотехнологију и развој биоекономије, закључила је министарка.

Састанку су присуствовали и министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић и министарка привреде Адријана Месаровић.

Извор: srbija.gov.rs

Newsletter

За више информација о актуелностима из области иновација, пријавите се за наш Newsletter.

Успешно сте се пријавили.

Већ сте пријављени.

Ова адреса се не може пријавити.