Сарадња са америчким „Медтроникомˮ у оквиру БИО4 кампуса

Министарка науке, технолошког развоја и иновација у Влади Републике Србије Јелена Беговић потписала је данас Меморандум о разумевању између тог министарства и компаније „Медтроникˮ Србија, који се односи на сарадњу у оквиру БИО4 кампуса.

Беговић је истакла да је за научни екосистем Србије потписивање овог меморандума велики успех, јер је „Медтроникˮ једна од највећих америчких компанија у области медицине и развоја медицинских помагала.

Она је навела да та компанија послује од 1949. године и уводи иновације, од пејсмејкера и лечења дијабетеса, до најновијих уређаја који преко неуростимулације помажу људима са оштећеним нервним системом.

Овакве компаније, које запошљавају скоро 100.000 људи, више од 12.000 научника и у истраживање и развој улажу на годишњем нивоу готово три милијарде долара, изузетно су битне за Србију, јер нас виде као партнера и креативно место са великим бројем талената, рекла је министарка.

Потписивање Меморандума, како је истакла, представља још један знак да је Србија на правом путу и да ће наука у будућности и те како утицати на економију наше земље.

У име компаније „Медтроникˮ Србија д.о.о. Меморандум о разумевању су потписали потпредседница компаније за Централну и Источну Европу Ања Каспрзак и виши потпредседник компаније за регион Европе, Блиског истока и Африке Маџид Кадуми.

Кадуми је рекао да је Србија иновативно место које спаја важне компоненте инжењерства, науке и биотехнологије, што је и мисија ове компаније, установљена пре неколико деценија.

Ова сарадња ће помоћи пацијентима како у Србији, тако и широм Европе, Блиског истока и Африке, рекао је он и нагласио да је Србија, са комерцијалне и научне стране, веома импресивна и да се ова компанија радује сарадњи са нашом земљом, научним ентитетима и БИО4 кампусом.

Потписници Меморандума прихватају да ће заједнички радити на различитим могућностима за сарадњу у оквиру БИО4 кампуса, првог биотехнолошког хаба у Југоисточној Европи, и то у циљу јачања биоекономског стартап екосистема у Србији, унапређења научноистраживачке сарадње, образовања и иновација у биомедицини, биотехнологији и другим областима.

Извор: srbija.gov.rs

Newsletter

За више информација о актуелностима из области иновација, пријавите се за наш Newsletter.

Успешно сте се пријавили.

Већ сте пријављени.

Ова адреса се не може пријавити.