Београд домаћин биоинформатичке конференције BelBi 2024

Министарка науке, технолошког развоја и иновација у Влади Републике Србије Јелена Беговић поручила је данас, на отварању међународне конференције „Belgrade BioInformatics Conference 2024 – BelBi 2024ˮ, да Влада посвећује значајну пажњу пружању даље подршке науци, пре свега, биотехнологији, информационо-комуникационим технологијама и њиховим спајањем са вештачком интелигенцијом.

Беговић је, говећи о значају вештачке интелигенције за развој биоинформатике и потреби за искоришћавањем потенцијала вештачке интелигенције, истакла да машинско учење значајно појачава продуктивност у развоју биоинформатичких алата.

Министарка је подсетила на то да у Србији постоји Државни дата центар, који је своје капацитете ставио на услугу науци.

Отпочели смо градњу БИО4 кампуса, у оквиру кога ће сарађивати биотехнологија, информационе технологије и вештачка интелигенција. Реч је о највећој појединачној инвестицији у науку и научну инфраструктуру у Србији, што показује нашу посвећеност стварању будућности у којој ће наука и технологије забележити процват, закључила је Беговић.

Конференцију организује Институт за молекуларну генетику и генетичко инжењерство (ИМГГИ), у сарадњи са институтима и факултетима универзитета у Београду, Новом Саду и Крагујевцу, као и националним научним друштвима.

BelBi 2024 посвећен је примени биоинформатичких система, машинског учења и вештачке интелигенције у молекуларној биологији, биомедицини, биотехнологији, биоинжењерингу, фармакологији.

Осим истраживача из Србије, конференција окупља и водеће стручњаке у области биоинформатике из више европских држава, као и из Сједињених Америчких Држава и Народне Републике Кине, а овогодишњи програм обухвата и изложбу на тему биоинформатике.

Извор: srbija.gov.rs

Newsletter

За више информација о актуелностима из области иновација, пријавите се за наш Newsletter.

Успешно сте се пријавили.

Већ сте пријављени.

Ова адреса се не може пријавити.