Чланство у ЕМБЛ подигло би научни положај Србије у свету

Помоћница министарке науке, технолошког развоја и иновација у Сектору за међународну сарадњу и европске интеграције Ивана Вукашиновић изјавила је данас да би потенцијално чланство Србије у ЕМБЛ-у представљало стратешки корак ка приближавању наших научника водећим светским институцијама, чиме се појачава присуство Србије у међународној научној заједници.

Вукашиновић је на ЕМБЛ инфо-дану у Научно-технолошком парку Београд подсетила на то да је Србија у јуну прошле године постала потенцијални члан Европске лабораторије за молекуларну биологију (ЕМБЛ), започевши трогодишњи процес ка пуноправном чланству.

Она је објаснила да интеграцијом са ЕМБЛ-ом Србија добија приступ најсавременијим лабораторијама и технологијама, као и богатим научним ресурсима.

Овај приступ не само да оснажује српске научнике да спроводе револуционарна истраживања, већ и побољшава квалитет и утицај њиховог рада, чиме се подиже научни положај Србије на глобалном нивоу, предочила је помоћница министарке.

Према њеним речима, српски научници ће имати прилике за сарадњу, размену знања и развој вештина кроз приступ широкој мрежи истраживача, студената и посетилаца ЕМБЛ-а.

Такође, како је додала, учешће у ЕМБЛ програмима, као што су докторска и постдокторска обука, обогатиће научну експертизу српских истраживача, подстичући културу иновативности и изврсности у нашој научној заједници.

ЕМБЛ инфо дан је  организован за српску истраживачку заједницу како би се научници у Србији упознали са могућностима које ЕМБЛ пружа земљама чланицама и потенцијалним чланицама, укључујући тренинге на свим нивоима образовања, научне сервисе за ЕМБЛ чланове, а посебан осврт био је и на искуствима ЕМБЛ везаним за трансфер технологија.

Извор: srbija.gov.rs

Newsletter

За више информација о актуелностима из области иновација, пријавите се за наш Newsletter.

Успешно сте се пријавили.

Већ сте пријављени.

Ова адреса се не може пријавити.