Препоруке „Сиве књиге“ од изузетног значаја за унапређење државног апарата

Беговић је у Палати Србија, где је одржана 16. годишња конференција о економским реформама у Србији „Сива књига“, истакла да је један од приоритета који се налазе у овој књизи индиректно везан за ресорно министарство, односно успостављање јединствене дигиталне е-картице.

То ће нам донети велику корист, оценила је министарка и објаснила да су то генетске информације које се генеришу у научноистраживачким организацијама и које треба да отворимо за истраживања, али и за развој иновација и привреде Србије.

Она је, када је реч о Сивој књизи иновација, која је директно повезана са Министарством науке, технолошког развоја и иновација, навела да је имала шест препорука, од којих су прошле године три у потпуности испуњене, две делимично и једна препорука је у процедури.

Према њеним речима, једна од препорука која је испуњена јесте прописна регистрација субјеката Националног иновационог система, која је одредила шта су стартапови и спинофови.

Беговић је подсетила на то да је прошлог децембра покренут регистар у виду е-портала, који води Фонд за иновациону делатност.

У оквиру тог регистра не постоје само стартап компаније, већ сви субјекти иновационе делатности, научни и технолошки паркови, разне друге организације које подржавају стартап, инвеститори, односно финансијски механизми. То је заправо основа за подршку свим субјектима иновационе делатности, објаснила је министарка.

Она је указала на то да Србија има више од 600 стартап компанија, четири научно-технолошка парка, али да се и даље ради на проширењима ове инфраструктуре.

Наиме, како је напоменула, почели смо са проширењем Научно-технолошког парка у Нишу, на корак смо до новог Индустријско-технолошког парка у Крушевцу, а у Крагујевцу се, под руководством Министарства информисања и телекомуникација, развија нови иновациони дистрикт.

Такође, како је подсетила, отворено је 14 нових иновационих инкубатора који су вид подршке иновативним активностима.

Повезали смо све регионалне иновационе стартап центре са научно-технолошким парковима, јер желимо да изградимо чврсту формалну везу и мрежу између свих субјеката научног истраживања и иновација, како бисмо показали да наука има моћ да врши позитиван утицај на економију наше земље, нагласила је Беговић.

Министарка је, говорећи о унапређењу иновационог екосистема, подсетила на пројекат SAIGE, који интензивно ради на трансформацији наших истраживачких организација, објаснивши да њим управља Светска банка, а финансирају га та банка и Европска унија.

Извор: srbija.gov.rs

Newsletter

За више информација о актуелностима из области иновација, пријавите се за наш Newsletter.

Успешно сте се пријавили.

Већ сте пријављени.

Ова адреса се не може пријавити.