Србија у наредне три године председавајућа ГПАИ

Mинистарка науке, технолошког развоја и иновација у Влади Републике Србија Јелена Беговић саопштила је данас да ће наша земља у наредне три године бити  председавајућа Глобалном партнерству за вештачку интелигенцију (ГПАИ), и то у првој и трећој години помоћни председавајући, а у другој години главни председавајући.

Министарка је поновила да је ово од невероватног значаја за нашу земљу у погледу присуства у глобалним токовима развоја вештачке интелигенције.

ГПАИ је иницијатива која тежи да успостави глобалне стандарде и правила за развој вештачке интелигенције, као и да убрза развој вештачке интелигенције глобално. Основана је 2020. године, на инцијативу председника Француске Емануела Макрона и премијера Канаде Џастина Трудоа.

Секретаријат ГПАИ је при Организацији за економску сарадњу и развој (ОЕЦД), а експертски центри су у Монтреалу и Паризу, док ће нови бити отворен у Јапану.

Србија је примљена пре мало више од годину дана, као једна од 29 чланица, консензусом. Међу најзначајнијим члановима су САД, Уједињено Краљевство, Индија, Јапан, Јужна Кореја, Бразил, Француска, Немачка, Турска, ЕУ и друге земље.

Прошлогодишњи Самит ГПАИ одржан је у Индији и отворио га је премијер Индије Нарендра Моди, у присуству великог броја представника држава и експерата из целог света.

Извор: srbija.gov.rs

Newsletter

За више информација о актуелностима из области иновација, пријавите се за наш Newsletter.

Успешно сте се пријавили.

Већ сте пријављени.

Ова адреса се не може пријавити.