Могућност укључивања италијанских факултета у високошколско образовање у Србији

Министарка рударства и енергетике у Влади Републике Србије Дубравка Ђедовић Хандановић посетила је Универзитет Бокони у Милану, који ју је уврстио у едицију 99 најистакнутијих жена света које мењају будућност, а које су студирале на том универзитету.

Ђедовић Хандановић је током посете, у име Владе Републике Србије, разговарала са ректором Универзитета Бокони Франческом Биларијем и генералним директором истакнуте образовне институције Рикардом Тарантом.

Према њеној оцени, Бокони је један од најутицајнијих универзитета у Европи са великим бројем различитих савремених програма, који даје широке перспективе за академски развој. Годишње на хиљаде студената из читаве Европе конкурише за упис, што говори о томе колико је овај универзитет препознат међу студентима.

Искористила сам прилику, како је додала, да испред Владе Србије разговарам са руководством универзитета о потенцијалном отварању Бокони катедре или програма у Србији, навела је министарка.

Она је истакла да је циљ Владе да пружи студентима прилику да студирајући у својој земљи стекну диплому неког од најпризнатијих европских факултета, међу које се свакако убраја и Бокони, уз подсећање на то да Србија и Италија имају Споразум о сарадњи у области културе и образовања још од 2009. године.

Осим снажних економских и трговинских односа које гајимо са Италијом, верујемо да је важно да разговарамо о могућности укључивања италијанских факултета у наше високошколско образовање, а Влада Србије је веома заинтересована за реализацију те иницијативе која ће имати пуну подршку јер сматрамо да је улагање у образовање најбоља инвестиција за будућност, поручила је Ђедовић Хандановић.

Министарка је истакла и да је планом „Скок у будућност – Србија 2027“ предвиђена изградња и БИО4 кампуса, који ће засигурно бити и регионални образовни и научни хаб.

На састанку је констатовано и да постоји значајан потенцијал за сарадњу у оквиру МБА програма менаџмента Боконија, који је тренутно рангиран међу прва три у свету, према оцени Фајненшал тајмса.

Извор: srbija.gov.rs

Newsletter

За више информација о актуелностима из области иновација, пријавите се за наш Newsletter.

Успешно сте се пријавили.

Већ сте пријављени.

Ова адреса се не може пријавити.