Константно улагање у науку и дигитализацију у Крагујевцу

Mинистарка науке, технолошког развоја и иновација у Влади Републике Србије Јелена Беговић изјавила је данас да константно улагање у науку и дигитализацију у Крагујевцу показује колики значај том граду придају Влада Србије и Министарство науке, технолошког развоја и иновација.

Беговић је, током обиласка градилишта Центара изврсности у Крагујевцу, навела да ће овај град ускоро добити ове центре у којима ће најбољи истраживачи, професори, али и млади научници имати прилику да у одличним условима допринесу развоју биолошких наука и информационих технологија.

Веома је важно да смањимо одлазак младих људи у иностранство и да им омогућимо услове да остану да раде у својој земљи. Овај центар изврсности је један од примера колико држава ради на том пољу, истакла је министарка, додавши да је то разлог што је Србија као држава и ушла у овакве пројекте, као што је и БИО4 кампус.

Ректор Универзитета у Крагујевцу Ненад Филиповић рекао је да ће  се на површини од 11.500 квадрата налазити део за едукацију и образовање Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу, затим Института за информационе технологије, а у новом простору биће и део намењен за истраживање матичних ћелија.

Очекује се да ће овде радити више од 300 истраживача, а око 1.500 студената ће имати наставу на овом месту. Захваљујући Институту за инфомационе технологије, који је окосница једног научно-технолошког парка, имаћемо и директну везу са Дата центром, који се налази недалеко одавде и једну чврсту научну и академску везу, рекао је Филиповић.

Он је навео да ће Универзитет у Крагујевцу добити много више капацитета и могућност добијања још више међународних пројеката, оценивши да је најважније од свега и запослење наших младих истраживача који ће радити у Центрима изврсности.

Филиповић је додао да је свечано отварање Центара изврсности у Крагујевцу планирано на пролеће, док се званичан почетак рада очекује у јуну ове године.

Вредност изградње објеката је 18 милиона евра, док је опрема вредна приближно четири милиона евра.

Извор: srbija.gov.rs 

 

Newsletter

За више информација о актуелностима из области иновација, пријавите се за наш Newsletter.

Успешно сте се пријавили.

Већ сте пријављени.

Ова адреса се не може пријавити.