Образовање један од најважнијих сектора за будућност земље

Брнабић је на Другој годишњој конференцији о образовању у Палати Србија, навела да је циљ овог скупа да се представи оно што Влада Србије жели да види у образовном систему, јер у 21. веку - веку науке, технологије, креативности и стваралашта, без јаког образовања нема јаке земље.

 

Она је нагласила да је значајна разлика у почетним платама између оних који су се образовали по дуалном моделу и они који су завршили класично средњошколско образовање.

Она је истакла да је, уз дуално образовање, међу најважнијим резултатима оствареним током 2023. године и то што је почело стратешко препознавање и награђивање основаца за изузетне резултате на републичким и међународним такмичењима, као и то што је уведена Национална плаформа "Чувам те".

Према њеним речима, од прошле године у Србији се први пут препознају и награђују ученици основних школа за изузетне резултате на републичким и међународним такмичењима помоћу платформе "Такмичари генерације", која је пуштена у функцију у децембру 2023. године.

Премијерка је навела да је награђено 112 ученика који су остварили изузетне резултате у наставним областима, подсетивши на то да је прошле године, на Првој националној конференцији о образовању, као један од приоритета постављено управо препознавање ђака са изузетним способностима и талентима, а што је веома дуго било запостављено.

Брнабић је објаснила да је то био један од стратешких приоритета, најавивши да ће листа области бити проширена тако да обухвати и спорт и уметност.

Циљ је да препознајемо таленте у свим областима и у најранијем узрасту како би их неговали и пружили им адекватну подршку, рекла је председница Владе.

Друга годишња конференција о образовању, организована на иницијативу Кабинета председнице Владе, одржава се данас у Палати Србија да би се сумирали реализовани системски кораци које омогућавају боље сагледавање образовног система, али и да се види шта је потребно мењати.

На конференцији су представљени и резултати учињеног у последњих годину дана од прве годишње конференције.

Izvor: srbija.gov.rs

 

Newsletter

За више информација о актуелностима из области иновација, пријавите се за наш Newsletter.

Успешно сте се пријавили.

Већ сте пријављени.

Ова адреса се не може пријавити.