Побољшање услова рада и положаја истраживача на факултетима

Mинистарка науке, технолошког развоја и иновација у Влади Републике Србије Јелена Беговић изјавила је данас, приликом посете Технолошком факултету Универзитета у Новом Саду, да је један од примарних циљева тог министарства побољшање положаја истраживача на факултетима.

Декан Технолошког факултета Универзитета у Новом Саду Биљана Пајин истакла је да су запослени на овом факултету поносни на број објављених радова и пројеката које реализују.

Она је указала на значај пројекта Хоризонт Европа, чија је вредност милион и по евра, додавши да је у питању твининг-пројекат и да је остварена изванредна сарадња са научницима из Шпаније.

Циљ на коме заједнички радимо јесте заштита животне средине, са посебним освртом на присутне честице микропластике и пробиотика у површинским водама, објаснила је Пајин, додавши да су покрајински и национални пројекти такође од великог значаја за развој науке на овом факултету.

Током састанка било је речи о раду факултета, тренутним пројектима, плановима и стратегијама за будући период, као и о могућностима у вези са сарадњом са привредом.

Министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић, у оквиру обиласка научних центара у Србији, после Института за прехрамбене технологије у згради Технолошког факултета Универзитета у Новом Саду, обишла је и Научни институт за ветеринарство.

Министарка је том приликом истакла да је Институт за ветеринарство у Новом Саду добар пример како је наука стављена у функцију привредног развоја и услуга које се пружају како би се обезбедила сигурнија храна и контролисале болести код животиња.

Према речима директора Института за ветеринарство Саве Лазића, у текућој години биће примљена још три млада истраживача.

Институт, како је навео Лазић, располаже кадром од 35 истраживача, од чега 31 доктора наука, а остало су млади људи на докторским студијама.

Извор: srbija.gov.rs

Newsletter

За више информација о актуелностима из области иновација, пријавите се за наш Newsletter.

Успешно сте се пријавили.

Већ сте пријављени.

Ова адреса се не може пријавити.