Министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић састала се у Влади Републике Србије у пратњи делегације министарства са амбасадором Републике Кипар у Србији Њ.Е. Андреасом Фотиуом

Министарка и амбасадор су овом приликом разговарали о различитим модалитетима сарадње у складу са потписаним Меморандумом о сарадњи у области науке између Републике Србије и Републике Кипар.

Амбасадор је изразио своје задвољство што свој први састанак у години има са министарком др Беговић, рекавши да је сарадња са нашом државом дубоко укорењена и да њено унапређење види као свој задатак. Њ.Е. Фотиу нагласио је да је Кипар спреман да додатно продуби сарадњу са Републиком Србијом. 

Министарка др Беговић овом приликом нагласила је да је потребно изградити базу за будућу билатералну сарадњу која ће подразумевати како краће начуне размене, тако и дугорочније програме у којима би експерти и истраживачи са Кипра и на по неколико година радили у научно-истраживачким организацијама у Србији, као и обратно. “До септембра ћемо, уверена сам, конкретизовати план којим ћемо даље развити билатералну сарадњу између Кипра и Србије током наредних година”, рекла је др Беговић. Амбасадор Фотиу и министарка др Беговић такође су били сагласни да је у наредном периоду, у складу са потписаним Меморандумом о сарадњи, потребно формирати заједнички комитет две државе који би се бавио планирањем и реализацијом будуће сарадње.

Током састанка, др Беговић позвала је амбасадора Фотиуа да се Република Кипар прикључи Међународном сајму технике и техничких достигнућа, који ће у Беогаду бити одржан у мају 2024. године. “Желимо да овај сајам постане заиста интернационални, а своју заинстересованост за учешће већ су нам изразиле Кина, Француска, Италија, Индија и Зеленортска острва. Била би нам велика част да и Кипар учествује на овом сајму“, рекла је др Беговић. Она је такође поменула и могућност за организовање догађаја попут иновационог форума који би за циљ имао размену искустава између иновационих екосистема две земље, а у сарадњи са Привредном комором Србије.

Њ.Е. Андреас Фотиу захвалио је на овом позиву, истакавши задовољство што као резултат овог састанка постоје конкретни кораци за будућност. Амбасадор Фотиу позвао је министарку др Јелену Беговић да посети Кипар у наредном периоду. Министарка др Беговић истакла је да се радује будућој сарадњи и прилици да посети Кипар, а саговорници су били сагласни да простор за сарадњу постоји и на пољима дигитализације културне баштине и науци која стоји иза обновљивих извора енергије.

Извор: НИТРА

Newsletter

За више информација о актуелностима из области иновација, пријавите се за наш Newsletter.

Успешно сте се пријавили.

Већ сте пријављени.

Ова адреса се не може пријавити.