Искуства Израела драгоцена за развој стартапа и иновација у Србији

Привредна комора Србије (ПКС) и Амбасада Израела у Србији организовале су конференцију посвећену искуствима Израела у стварању статартап нације, развоју иновација и могућностима Србије на том пољу. 

Учесници скупа, који је у ПКС окупио велики број стручњака, представника пословне и научне заједнице, сагласни су да је Израел најбољи глобални партнер од кога се може научити како се, уз добру подршку државе и сарадњу са научно-истраживачким институцијама, може извући максимум из научних достигнућа која налазећи примену у привреди подстичу економски развој и конкурентност компанија.

Не постоји конкурентна привреда у свету која може да се такмичи а која не примењује иновације, рекао је директор Сектора за стратешке анализе, услуге и интернационализацију у Привредној комори Србије (ПКС) Михаило Весовић.  

„За нас је данашње предавање веома важно. Пробаћемо да заједно са Министарством за науку научимо што више и да примере из праксе Израела пренесемо и применимо и код нас. Хоћемо да чујемо шта је то што у пракси функционише најбоље, а које су то грешке које би требало да покушамо да избегнемо”, поручио је Весовић. 

Амбасадор Израела у Србији Јахел Вилан оцењује да сарадња Србије и Израела на пољу технолошклог развоја још није достигла жељени ниво, али да стручњаци из Израела желе да своја знања и искуства из области иновација пренесу у Србију.

„Израел свој успех дуго базира на иновацијама. Стално смо се досећали нових ствари које могу да нам донесу напредак на свим пољима, примењивали смо их и достигли ниво који сада сматрамо добрим”, рекао је амбасадор.

Вилан је истакао да је сарадња Србије и Израела сада добра, пре свега са Министарством науке и технолошког развоја, као и Привредном комором Србије, а нарочито откада је отворено представништво ПКС у Јерусалиму.

Директор Представништва ПКС у Јерусалиму и почасни конзул Србије у Израелу, Александар Николић, навео је да је Србија прва земља у региону у којој се организује оваква врста догађаја. Проактивна улога ПКС, по његовим речима, више је него природна и захтевна, пре свега у доприносу трансферу знања и технологија из науке у привреду.

“Отворени смо и за мултилатералне облике сарадње, којима могу да се прикључе иновациони субјекти из Србије и Израелу пријатељских земаља, попут Уједињених Арапских Емирата, али и држава Западног Балкана”, навео је Николић. Посебно је истакао и да ће одржавање изложбе о Николи Тесли у Јерусалиму, следеће године, бити прилика да се кумулативно представи српски иновациони еко-систем у Израелу.

Државни секретар Министарства науке, технолошког развоја и иновација Мирослав Трајановић је навео да је Израел држава са највише стартап фирми по глави становника. "Имају 150 стартапа на милион људи. Када се гледа проценат издвајања бруто домаћег производа у науку, Израел је са 5,4 одсто улагања на првом месту“, истакао је он.

Подсећа да се у Србији ради на изменама закона о иновационој делатности и да је циљ да се сви научно-технолошки паркови и регионални центри повежу у један екосистем.

Нир Корен, директор и оснивач Консултантске групе Buildinn, оценио је да иновације, које се сматрају најважнијим за развој, и саме морају да се развијају. "Осим развоја иновација важно је повезивање људи и зато је важно да наше међусобне везе јачају, како бисмо остварили успех у овом нашем подухвату”, рекао је Корен.

Конференција у ПКС део је пројекта „Balkan Innovation Box“, чији је циљ јачање иновационе везе између Израела и балканских земаља, а водиће га консултантска група Buildinn. Програм је креиран да истражује свет иновација и стимулише дискусије о изградњи иновативних екосистема и организација.

Извор: ПКС

 

Newsletter

За више информација о актуелностима из области иновација, пријавите се за наш Newsletter.

Успешно сте се пријавили.

Већ сте пријављени.

Ова адреса се не може пријавити.