Србија посвећена даљем развоју економске сарадње са НР Кином

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе Маја Гојковић, која предводи државну делегацију на 23. Међународном сајму инвестиција и трговине ЦИФИТ, отворила је Инвестициони форум „Једна Кина, једна Србија“ и поручила да наша земља у Xiamen представља нове пројекте на пољу иновативних система, јер жели да подели главна постигнућа остварена у претходних неколико година, посебно у вези са новим технологијама и економији заснованој на знању.

Наглашавајући да се Србија сада развија ослањајући се на свој успех у информационим и комуникационим технологијама, успостављајући се као нови „биоекономски хаб“ или чвориште Европе, Гојковић је напоменула да смо управо у Сјамену 2019. године најавили наше планове за усвајање Стратегије за развој вештачке интелигенције.

Србија је постала прва земља у региону Југоисточне Европе која је усвојила ову стратегију и касније, 2021. године основала Институт за ВИ суперкомпјутере. Србија је стратешки добро утемељила свој развој на модерним технологијама, где је развој вештачке интелигенције један од приоритета наше Владе, рекла је Гојковић.

Потпредседница Владе Републике Србије је истакла да је на овогодишњем Сајму први стуб концепта наше изложбе представљање пројекта – Експо 2027 (Expo 2027) Београд, специјализоване изложбе која ће се одиграти у престоници Србије 2027. године и да се под темом „Играј за човечанство – спорт и музика за све“ Београд спрема да дочека милионе посетилаца из свих крајева света.

Представљајући и остале делове концепта изложбе наше земље, Гојковић је рекла да је други стуб пројeкат БИО4 Кампус, јединствени мултидисциплинарни комплекс за истраживање и развој науке са фокусом на четири теме - биотехнологију, биомедицину, биоинформатику и биодиверзитет, са плановима да буде дом за научне установе и факултете.

Трећи стуб је будућа Иновациона четврт као трећа фаза изградње постојећих врхунских објеката Дата центра у Крагујевцу, док је четврти стуб представљање пројекта који се реализује у сарадњи са УНДП- стварање инвестиционе мапе Србије, која обезбеђује информације о потенцијалним инвестицијама приватног сектора фокусираним на Циљеве одрживог развоја.

Извор: srbija.gov.rs

 

Newsletter

За више информација о актуелностима из области иновација, пријавите се за наш Newsletter.

Успешно сте се пријавили.

Већ сте пријављени.

Ова адреса се не може пријавити.