Српски SignAvatar трансформише комуникацију људи с оштећеним слухом

SignAvatar је софтвер који преводи говор у знаковни језик користећи вештачку интелигенцију. Осмишљен је да помогне особама са оштећеним слухом у свакодневном животу, а развијен је у Србији.

Тим људи који стоји иза решења SignAvatar раније није познавао ниједну особу са оштећеним слухом пре него што су се одлучили да уз помоћ технологије помогну људима са овим проблемом.

Oвај алат функционише тако што користи алгоритме машинског учења како би препознао говор и затим га превео у знаковни језик, јер где год да постоји говор ту постоји и знаковни језик.

Примене су готово неограничене, а настоји се да се постигне то да сваки видео садржај на интернету има аутоматски изгенерисану интерпретацију на знаковном језику. У свету постоји преко 400 милиона људи са оштећеним слухом, а идеја је да им SignAvatar помогне да потпуно доживе сав садржај који постоји. Само неки од примера где је могуће интегрисати SignAvatar су телевизија, видео платформе (Youtube, Tiktok), видео позиви (Teams, Cisco Webex), банке, школе, јавни транспорт, као и јавне и државне институције. 

Циљ је да SignAvatar постоји на свим местима где постоји текст који би нека особа са оштећеним слухом желела да прочита, као и на свим видео садржајима. Тренутно се овај алата развија са одређеним корисницима који су дали позитиван feedback о самом производу, а глуви људи су дали подршку овом тиму и тренутно заједно граде заједницу корисника.

Дугорочна визија тима јесте да SignAvatar постане глобално расположив и доступан свакој особи са оштећењем слуха која жели да се лакше интегрише у друштво и отуда се пословни модел заснива на принципима B2B или B2G.

Извор: Нетокрација

Newsletter

За више информација о актуелностима из области иновација, пријавите се за наш Newsletter.

Успешно сте се пријавили.

Већ сте пријављени.

Ова адреса се не може пријавити.