Осам професора из Србије на престижној свестској листи истраживача

Осам математичара из Србије су на листи најбољих светских научника у пољу математике за 2023. годину, објавила је академска платформа за истраживаче Research.com.

Први на листи је академик Иван Гутман, са Универзитета у Крагујевцу који је на светској ранг-листи заузео високо 57 место. Други је Стево Стевић, из САНУ (250), а трећи Стојан Раденовић, са Универзитета у Београду (931). Следе Ендре Пап са Универзитета Сингиднум (1.465), Зоран Каделбург, професор Београдског универзитета(1.922), Теодор М. Атанацковић са Универзитета у Новом Саду (2.057), Драгош Цветковић са Универзитета у Београду (2.118) и Стеван Пилиповић са Новосадског универзитета (2.211).

Истраживачи су анализирали резултате 6.200 научника из различитих библиометријских извора, а на листи се налази 2.000 најбоље пласираних. Критеријуми су били Х-индекс дисциплине, пропорција доприноса научника у датој дисциплини, као и награде и достигнућа истраживача.

Највећи број математичара на листи је из Сједињених Америчких Држава и они чине 47 одсто водећих научника из ове области. Из Велике Британије их је седам одсто, из Немачке 5,5, из Француске 4,9, колико их је и из Кине. Први на листи је амерички математичар Џеролд Е. Марсден, с Калифорнијског института за технологију.

Највећи број математичара у првих хиљаду је са Берклија, чак 27 ради ове године на овом америчком универзитету.

Извор: Новости 

 

Newsletter

За више информација о актуелностима из области иновација, пријавите се за наш Newsletter.

Успешно сте се пријавили.

Већ сте пријављени.

Ова адреса се не може пријавити.