Музеј Николе Тесле прославио 70 година од оснивања

Музеј Николе Тесле, основан је као први технички музеј у Југославији и једини који чува оригиналну оставштину једног од најпознатијих светских научника. 

Увиђајући универзални значај Николе Тесле и његовог стваралаштва, Унеско је 2003. године Теслину архиву, као део покретног документарног наслеђа човечанства уврстио у Регистар "Памћење света" што представља највиши облик заштите неког културног добра.

На националном нивоу Народна скупштина Републике Србије је 2005. године донела одлуку о утврђивању архивске грађе која се чува у Музјеју Николе Тесле, као лични фонд Николе Тесле, за културно добро од изузетног значаја.

Осим оригиналних докумената који су припадали Тесли, у музеју се чува и више од 2.000 Теслиних књига и часописа, преко 1.200 историјско-техничких експоната, преко 1.500 фотографија и више од 1.000 Теслиних планова и цртежа.

Паралелно са заоставштином, у музеју посвећеном великану српског порекла, налази се и богати музејски фонд у којем се чува грађа настала током рада музеја.

Извор: Euronews Serbia

Newsletter

За више информација о актуелностима из области иновација, пријавите се за наш Newsletter.

Успешно сте се пријавили.

Већ сте пријављени.

Ова адреса се не може пријавити.