Конференција „Ефективне јавне набавке у служби економског раста“

Служба за иновације, Привредне коморе Србије, присуствовала је конференцији поводом завршетка пројекта „Ефективне јавне набавке у служби економског раста“, коју је спровео НАЛЕД уз подршку Шведске агенције за међународни развој (Сида).

Конференцији је присуствовало 150 званица, наручиоца и понуђача, али и представника влада, институција и академске заједнице из региона, који су пренели своја искуства у области јавних набавки, са посебним освртом на зелене јавне набавке, заштиту конкуренције и контролу извршења уговора. 

Здравство је приоритетна област у коју би грађани Србије уложили највише новца кроз јавне набавке. Следи образовање, инфраструктура и заштита животне средине. Такође, чак 69% грађана сматра да би у јавним набавкама предност требало дати квалитету, а не цени, показало је овогодишње НАЛЕД-ово истраживање ставова грађана, понуђача и наручилаца.

Међутим, званични подаци показују да је прошле године на јавне набавке у Србији потрошено рекордних 560 милијарди динара, али у чак 95% набавки није бирано најквалитетније него најјефтиније. Уз то, иако су од понуђача могли да захтевају да понуда испуњава и еколошке или социјалне критеријуме, наручиоци су спровели само 650 зелених набавки и још 86 социјалних што је и даље веома мало спрам 183.000 реализованих тендера.

Током пројекта спроведено је више од 70 обука које је похађало око 1.500 представника понуђача, наручилаца, судија и тужилаца, Канцеларије за јавне набавке и Републичке комисије за заштиту права, као и организација цивилног друштва и медија. Више од 600 понуђача прошло је тренинге за коришћење Портала јавних набавки, а за наручиоце је припремљен водич за примену критеријума квалитета у набавкама архитектонских, програмерских и консултантских услуга, као и водичи за примену зелених критеријума у набавкама изградње јавних зграда, еколошких возила за јавни превоз, асфалтирања улица и путева, постављања јавне расвете и обезбеђивања канцеларијског материјала. Део њих упознао се и са најбољим праксама у Европској унији у оквиру студијских посета Словенији, Италији, Немачкој, Француској и Луксембургу.

У последње две године пројекат “Ефективне јавне набавке” помогао је развоју транспарентнијег и одговорнијег система јавних набавки, а посебна пажња посвећена је увођењу еколошких критеријума. У оквиру пројекта развијена је и e-learning платформа. На адреси www.lppp.rs сви заинтересовани моћи ће да се потпуно бесплатно информишу, обнове или стекну нова знања о свим аспектима јавних набавки, од регулативе до припреме поступка или понуде. Пројекат је подржао и унапређење Регистра понуђача у АПР-у. 

Фокус у наредном периоду биће на подстицању конкуренције, јачању капацитета понуђача, са посебним акцентом на мала и средња предузећа и оснаживање наручилаца за примену зелених и социјалних критеријума.

Извор: НАЛЕД 

 

 

Newsletter

За више информација о актуелностима из области иновација, пријавите се за наш Newsletter.

Успешно сте се пријавили.

Већ сте пријављени.

Ова адреса се не може пријавити.