Студент генерације Марко Гавриловић на пројекту MOSAIC – Први српски сателит

Србија би у блиској будућности могла да се придружи светској свемирској заједници и државама које раде на развоју свемирских технологија. 

Мултидисциплинарни истраживачки тим стручњака Машинског и Математичког факултета Универзитета у Београду, Института за физику и Астрономске опсерваторије Београд, увелико ради на развоју пројекта MOSAIC, који ће у Земљину орбиту послати први српски кјуб-сателит, којим ће моћи да се управља са Земље.

Основни циљ  пројекта је успостављање чврстог темеља за развој свемирских пројеката у Србији, кроз овладавање базичним свемирским технологијама и као подршка за развој курикулума посвећених истраживањима свемира на Универзитету у Београду. Поред освајања технологија малих стандардизованих космичких летелица без сопствених погона (а нарочито њихове стабилизације), MOSAIC ће омогућити и извођење првих научних експеримената у свемиру, као и добијање првих фотографија наше земље из свемира.

Лансирање сателита оквирно је планирано за 2025. годину. За прорачуне орбиталне динамике летелице, који су од кључног значаја за њено кретање и што дужи останак у орбити, задужен је Марко Гавриловић, студент докторских студија и члан Катедре за механику Машинског факултета, који истовремено похађа и мастер студије на Математичком факултету.

Извор: Вести Машинског факултета Универзитета у Београду 

Newsletter

За више информација о актуелностима из области иновација, пријавите се за наш Newsletter.

Успешно сте се пријавили.

Већ сте пријављени.

Ова адреса се не може пријавити.