САД донирале нову опрему за здравствене и истраживачке установе

Амбасадор Сједињених Америчких Држава (САД) Кристофер Р. Хил и стални представник Програма Уједињених нација за развој (УНДП) у Србији Јакуп Бериш, данас су званично уручили нову опрему за медицинску анализу, која може да помогне у спасавању живота, Институту за молекуларну генетику и генетичко инжењерство (ИМГГИ) у Београду.

Ова опрема ће помоћи Институту да ојача капацитете Србије за откривање, лечење и ублажавање последица корона вируса и других инфекција. Донација укључује четири уређаја за истраживање и анализу људских и вирусних генома и систем за дигитални ПЦР који прецизније мери број вирусних честица у узорцима.

То ће омогућити тачну дијагностику и одређивање адекватне терапије за пацијенте са ЦОВИД-19 и другим инфекцијама, рано препознавање високоризичних пацијената којима је потребна болничка нега и мапирање посебно осетљивих појединаца на основу генетских маркера, као и бржи развој нових, иновативних терапија и вакцина. Ова донација је вредна 605.000 долара.

Донација је део 2.75 милиона долара вредног пројекта „Заједно против КОВИД-а“, који финансира Америчка агенција за међународни развој (УСАИД), а спроводи Програм Уједињених нација за развој (УНДП) у партнерству са Владом Србије.

Извор: УНДП Србија 

Newsletter

За више информација о актуелностима из области иновација, пријавите се за наш Newsletter.

Успешно сте се пријавили.

Већ сте пријављени.

Ова адреса се не може пријавити.