„Од отпада до лекова уз помоћ микроорганизама“

Производња отпада је масовно порасла широм света последњих деценија и нема знакова успоравања. Очекује се да ће се до 2050. године производња чврстог комуналног отпада широм света повећати за отприлике 70 процената на 3,4 милијарде метричких тона, што износи 0,8 килограма по особи дневно. До овога је дошло због бројних фактора, као што су раст становништва, урбанизација и економски раст, као и навике потрошача у куповини. Лоше управљање отпадом служи као плодно тло за преносиоце болести, доприноси глобалним климатским променама кроз стварање метана, а може чак и да промовише урбано насиље.

Микроорганизми су најбројнији организми на планети и распрострањени су у свим сферама животне средине: у свим водама, део су литосфере у којој утичу на формирање земљишта, насељавају и атмосферу, а и друге организме, укључујући и човека. Само људско тело има око 100 милијарди бактерија од којих већина живи на кожи и у дигестивном систему. Иако су познате по томе што изазивају озбиљне болести попут упале плућа, менингитиса и синдрома токсичног шока, само 3%  бактерија је активно штетно за људе или животиње. Бактерије су и познати произвођачи антибиотика, који су кроз историју спасили пуно живота, али су неодговорном употребом довели до појаве резистентних микроорганизама, и до наше све веће потребе за новим антибиотицима. Мање је позната чињеница да бактерије могу да продукују и основу за друге лекове, попут антитуморских и имуносупресивних једињења.

Недавно је истраживачки тим од 14 научника из три институције (Институт за молекуларну генетику и генетичко инжењерство из Београда, Природно математички факултет, Центар за информационе технологије из Крагујевца и Интернационални центар за генетичко инжењерство и биотехнологију из Трста) почео да ради на пројекту BioECOLogics,  финансираном од Фонда за науку Републике Србије, у оквиру програма ИДЕЈЕ и почео и формално да ради на реализацији подухвата “од отпада до нових еко-одрживих биотерапеутика”.

Извор: Универзитет у Крагујевцу. 

 

Newsletter

За више информација о актуелностима из области иновација, пријавите се за наш Newsletter.

Успешно сте се пријавили.

Већ сте пријављени.

Ова адреса се не може пријавити.