Четири бронзане медаље српских гимназијалаца на Хемијској олимпијади

Ученици из Србије освојили су четири бронзане медаље на 54. Међународној хемијској олимпијади, одржаној онлајн од 10. до 18. јула 2022. године, коју је организовала НР Кина.

Освајачи медаља су ученици Математичке гимназије из Београда Урош Полексић, Димитрије Глигоровски и Ђорђе Паројчић, и Дуња Вуковић, ученица Гимназије “Јован Јовановић Змај” из Новог Сада.

Ментори екипе су били др Душан Сладић, председник Српског хемијског друштва и професор на Хемијском факултету Универзитета у Београду, и др Нико Радуловић, декан Природно-математичког факултета у Нишу.

Олимпијада је одржана као онлајн такмичење, аутори свих девет задатака су из Кине, док је учешће узело 326 такмичара из 83 земље.

Двонедељне припреме екипе, у организацији Српског хемијског друштва, одржане су на Хемијском факултету. У припремама и спровођењу такмичења су, осим ментора, учествовали и ранији освајачи медаља Видак Раичевић са Природно математичког факултета у Новом Саду, и Филип Колџић, студент Технолошко-металуршког факултета у Београду, као и др Ирена Новаковић са Института за хемију, технологију и металургију.

Учешће екипе су финансијски и организационо помогли Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Српско хемијско друштво, Нафтна индустрија Србије и Хемијски факултет.

Међународна хемијска олимпијада представља најпрестижније је светско такмичење из хемије за средњошколце. Србија као независна држава на њему учествује од 2012. године, а наши ученици сваке године на њему освајају медаље и остварују значајне резултате.

Извор: Cord магазин

 

Newsletter

За више информација о актуелностима из области иновација, пријавите се за наш Newsletter.

Успешно сте се пријавили.

Већ сте пријављени.

Ова адреса се не може пријавити.