Иновацијама до тржишта - 6 милиона евра бесповратних средстава

Фонд за иновациону делатност је, на основу другог јавног позива у оквиру пројекта Повећање иновационих капацитета и технолошке спремности МСП, одобрио 6 милиона евра бесповратних средстава за финансирање 38 иновативних пројеката предузећа. Финансијска подршка, од 80.000 до 300.000 евра по пројекту, обезбеђена је захваљујући континуираној сарадњи Републике Србије и Европске уније у области развоја иновација.

Након евалуације 248 поднетих пријава иновативних пројеката, колико је аплицирало у овом кругу, Фонд је одобрио финансирање 24 пројекта у оквиру Програма раног развоја, 8 пројеката у оквиру Програма суфинансирања иновација и 6 пројеката у оквиру Програма сарадње науке и привреде. Највећи број пројеката долази из Београда, затим Новог Сада и Крагујевца.

У овом циклусу, такође, најзаступљенији су пројекти за развој софтвера и апликација, нарочито вештачке интелигенције. Већина пројеката усмерена је на унапређење квалитета живота кроз разне уштеде, превенцију, аутоматизацију процеса, дигиталну трансформацију и паметну производњу у области медицине, пољопривреде, роботике, транспорта и сл.

Досадашњом имплементацијом пројекта Повећање иновационих капацитета и технолошке спремности МСП за развој нових поризвода, услуга или технологија Фонд је до сада подржао 90 иновативних пројеката укупне вредности од 15 милиона евра.

Објава трећег јавног позива за доделу бесповратних средстава кроз програме Фонда планирана је за јесен ове године, када ће тимови и предузећа добити нову прилику да своје иновације пласирају на тржиште.

Више информација пронађите овде.

Newsletter

За више информација о актуелностима из области иновација, пријавите се за наш Newsletter.

Успешно сте се пријавили.

Већ сте пријављени.

Ова адреса се не може пријавити.