Inovacija kompanije Corten Art - dezinfekcioni tuneli

Kompanija Corten Art razvila je dezinfekcioni tunel koji je lake konstrukcije od nerđajućeg čelika i opremljen je atomizerima (mlaznicama) koji dezinfekciono sredstvo raspršuju u mikro kapljice.

 

Istraživači su otkrili da se koronavirusi mogu neutralizovati u roku od jedne minute ako se površine dezinfikuju sa 62-71 postotnim alkoholom, vodonik peroksidom od 0,5% ili kućnim izbeljivačem koji sadrži 0,1% natrijum hipohlorita.

U cilju zaštite i suzbijanju efekta pandemije covid-19, potrebno je vršiti dezinfekciju kontaminiranih površina koje su u direktnom kontaktu sa potencijalno obolelim.

Dezinfekcije kontaminiranih površina na otvorenom, a naročito u velikim gradovima, su skupe i zahtevaju veliki broj radnika i mehanizacije koji će biti angažovani u procesu.

- Sistem ima mnogo prednosti, ističući drastično smanjenje potrošnje vode i dezinfekcijskih sredstava, čak 15 puta u poređenju sa tradicionalnim sistemom dezinfekcije. Atomizeri garantuju ravnomernu raspodelu dezinfekcijskog sredstva po površini koja se tretira, istovremeno minimizirajući ulazak vlage u odeću i obuću. Nakon prolaska kroz dezinfekcioni runel ili kabinu, korisnik je siguran da je potencijalna kontaminacija virusom otklonjena i da bezbedno može da nastavi sa svojim aktivnostima - izjavio je jedan od vlasnika kompanije, Bojan Lolić.

Uz pomoć podizvođača moglo bi da se proizvodi 500 tunela mesečno

Ova kompanija je za svoj projekt dobila podršku Fonda za inovacionu delatnost

Prvi dezinfekcioni tuneli očekuju se krajem prve nedelje aprila. Osim same izrade, neophodno je pripremiti i prateću dokumentaciju kako bi se u što kraćem periodu uradila sertifikacija proizvoda. Kako dodaje Lolić, ona je neophodna kako bi se proizvod bezbedno pustio na tržište.