Пуштен у рад Биосенс акцелератор

У оквиру пројекта АНТАРЕС, данас је (4.априла 2019. године), званично пуштен у рад Биосенс акцелератор, први на овим просторима ексклузивно намењен домаћим ИТ компанијама за развој иновативних производа и услуга са применом у сектору пољопривреде и хране, саопштио је Институт.

БиоСенс акцелератор ће кроз конкретне шеме каскадног финансирања и програме тренинга, пружити неопходну финансијску, бизнис и технолошку подршку домаћим предузетницима, стартапима и малим предузећима да кроз развој нових решења, и унапређење постојећих, допринесу дигитализацији пољопривреде.

Кроз програм каскадног финансирања домаћи ИТ сектор моћи ће да конкурише за укупно 16.5 мил ЕУР бесповратних средстава, које је БиоСенс обезбедио из фондова Европске комисије.

Јавни позиви биће отворени у последњем кварталу 2019. и првом кварталу 2020. године, где се очекује финансирање око 85 нових идеја. На овај начин, од 2014. године до данас БиоСенс је у ИТ сектор већ каналисао 15.2 мил ЕУР бесповратних средстава и финансирао 86 идеја, од чега 17 потиче из Србије.

Нови програм акцелерације, који ће бити расписан у мају ове године, окупиће преко 20 ментора – експерата из земље и иностранства који ће обучавати најбоље пријављене кандидате у оквиру тромесечне обуке почевши од септембра 2019. године.

Весна Бенгин, координатор пројекта АНТАРЕС, поручила је да ће БиоСенс акцелератор потпуно бесплатно омогућити најбољим предузетницима, стартапима, малим и средњм предузећима да прођу интензивне програме обука и уче од врхунских домаћих и страних стручњака како да своје иновативне идеје успешно развију у производе и лансирају их на тржиште.

АНТАРЕС пројекат је заједнички финансиран од стране Европске комисије и Републике Србије, како би се кроз развој науке и иновација обезбедио убрзани економски развој земље и бољи животни стандард свих грађана.