Oтворен Центар за иновације и дигитални развој компаније Хуавеј("Huawei") у Србији

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и амбасадорка НР Кине у нашој земљи Чен Бо присуствовале су данас у Београду отварању Центра за иновације и дигитални развој компаније Хуавеј ("Huawei").

Брнабић је том приликом изразила захвалност кинеским партнерима на отварању новог центра, јер ће то, како је нагласила, значајно помоћи даљој дигитализацији у Србији у наредном периоду.

Премијерка је истакла да је удео информационо-комуникационих технологија (ИКТ) у БДП-у земље, на крају прве половине ове године, износио шест одсто, док је тај проценат 2012. године био 2,4.

Сада је удео ИКТ у БДП-у престигао удео читавог грађевинског сектора, удео саобраћаја, као и туризма, и, ако овако наставимо, удео ИКТ у економском расту наредних година престићи ће удео пољопривреде, чиме ћемо постићи циљ, рекла је Брнабић.

Она је подсетила на то да је као приоритет своје владе поставила покретање дигиталне трансформације земље како би српска економија постала заснована на иновацијама и креативности.

То доприноси томе да се економија много брже развија, али и да земља буде отпорнија на све изазове и промене и да квалитет живота буде бољи, а прилике за младе веће. Данас, на крају мандата, могу да кажем да смо много постигли, поручила је премијерка.

Брнабић је, одговарајући на питања новинара о евентуалном утицају неких тачака Вашингтонског споразума на односе са Хуавејом, истакла да ни Србија није заинтересована за непоуздане технологије, већ јој је, напротив, интерес да тендер за увођење 5Г мреже буде отворен и транспарентан, уз поштовање међународних стандарда, што управо подразумева поменути споразум.

Разумем све интриге у оквиру неких тачака Вашингтонског споразума, али наша делегација није имала нимало лак задатак. Председник Вучић успео је да задржи отворена врата са свим партнерима, не доводећи Србију у незавидан положај да прекрши своје норме, објаснила је она.

Према њеним речима, оно што ћемо уводити, кад је у питању 5Г мрежа, морају бити међународни стандарди, који се поштују свуда у свету.

Брнабић је пренела да је о томе разговарала и са представницима компаније Хуавеј и да су обе стране "апсолутно исто" разумеле тачку споразума да Србија мора да има отворен и транспарентан тендер за партнере, када буде дошло време за 5Г мрежу.

Чен Бо је рекла да се свеобухватно стратешко партнерство Србије и Кине непрекидно развија, те да је сарадња у свим областима довела до великих и плодних резултата, што је допринело економском развоју двеју земаља и конкретну корист грађанима.

Драго ми је да Хуавеј у веома отвореном, поштеном окружењу активно шири сарадњу са партнерима у Србији, рекла је амбасадорка НР Кине.

Она је додала да дигитална индустрија у Кини игра важну улогу у економском развоју, те да је та земља спремна да са Србијом, која је сада у процесу дигитализације, дели своју технологију и искуство.