Друго место освојио је тим Амбасадори здравља са Природно-математичког факултета Универзитета у Крагујевцу, са производом „VegBons“ који представља иновативне гумене бомбоне намењене веганима, као и тим Гастрономи са Академије струковних студија Београд са производом „Cherry cheese“- сир од сурутке са тропом вишње. Треће место освојио је тим Пастру плеасуре са Академије струковних студија Београд са истоименим производом – кроасаном са брашном од коре наранџе и пуњењем од сувих шљива.
– Победници националног такмичења имају сјајну прилику да представе свој производ и пословне идеје на неком од водећих европских сајмова, и сазнају како њихове способности и вештине одговарају потребама тржишта – изјавио је проф. др Виктор Недовић, председник Удружења прехрамбених технолога Србије и председник жирија националног такмичења.
Такмичење се организује у склопу спровођења Стратегије паметне специјализације Републике Србије (4С) чији је један од приоритета “Храна за будућност”, под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, као и уз подршку USAID-овог Пројекта за конкурентну привреду, Програма Уједињених нација за развој (UNDP) и Научно – технолошког парка Београд, како би се подстакло предузетништво међу студентима и помогао пласман иновативних производа на домаћем и међународном тржишту.
Госте је на почетку догађаја поздравила и Јелена Петровић, помоћник директора за развој пословања НТП Београд, истакавши важност развоја иновативних производа. Она је позвала студенте да прате и укључе се у програме подршке НТП Београд, а најавила је и нови пре-сеед програм подршке стартапима и тимовима у раним фазама развоја, Raising Starts, који ће ускоро стартовати, а обезбедиће професионалну бизнис и финансијску подршку на путу до глобалног тржишта. Овај нови програм спроводи се уз подршку Владе Швајцарске кроз пројекат “Технопарк Србија 2-Подстицање извоза кроз развој технолошких паркова”.