PowerUP - Програм за иновативна мала и средња предузећа и стартапе из земаља Западног Балкана

Светска банка, у оквиру програма PowerUp: Јачање капацитета компанија у раној фази развоја у земљама Западног Балкана, покреће наменски програм за више од 200 компанија који финансира Европска унија у оквиру Програма за развој и иновације предузећа Западног Балкана (WB EDIF) и спроводи га уз подршку еминентне консултантске компаније Deloitte.

PowerUp је бесплатан програм намењен малим и средњим предузећима (МСП) и стартап компанијама у потрази за новим начинима привлачења нових купаца и клијената, унапређењем својих пословних модела, и које су потенцијално заинтересоване за спољне инвестиције.

Све компаније које буду одабране за учешће у овом програму добиће подршку и обуку за даљи развој пословања која ће бити усмерена на повећање њихове способности привлачења инвестиција и отпорности на кризу услед пандемије Ковид-19 и сличних спољних шокова. Програм пружа значајно практично знање, ствара предуслове за остварење видљивих резултата у кратком року, и фокусира се, пре свега, и на теме о купцима и тржишту, финансијској успешности, брендирању, као и вештини презентовања (pitching-a).

Програм траје од октобра 2020. до фебруара 2021. године.

Око 100 компанија са најбољим учинком током програма биће позвано да се у марту 2021. године такмичи у „PowerUP финалу“ које ће се одржати на атрактивној локацији на подручју Западног Балкана, и представи своје пословање ексклузивно позваним представницима анђела инвеститора, venture капиталиста, успешних предузетника, као и представницима корпорација и медија. Све компаније које буду одабране за учешће у финалу програма добиће значајну експонираност и признање, и биће промовисане путем локалних и регионалних медија.

Награде

Три најуспешније компаније на PowerUP финалу добиће „Награду за предузетничку изврсност Западног Балкана“ за различите категорије, као и ексклузивну, прилагођену пословну саветодавну подршку локалних и регионалних стручњака из водеће светске консултантске компаније Deloitte.  

Критеријуми за учешће у програму

  • Компаније треба да су регистроване у једној од земаља Западног Балкана (Србија, Црна Гора, Северна Македонија, Албанија, Босна и Херцеговина);
  • Компаније треба да послују најмање једну годину;
  • Компаније треба да запошљавају између 3 и 100 особа;
  • Компаније треба да су иновативне и да имају свој производ / услугу која им доноси приход на најмање једном тржишту, и за који компанија тежи да повећа продају;
  • Компаније не смеју да се баве производњом алкохола, дувана, оружја или другим сродним активностима. Организатори задржавају право да искључе компаније за чије се активности сматра да стварају ризик за репутацију организатора, тренера, учесника у програму или других.

Пријаве

Како се пријавити?
Рок за пријаву је 30. септембар 2020.

Број места за учешће у програму је ограничен, а одабир учесника који задовољавају критеријуме вршиће се узимајући у обзир и диверзификацију индустрија и земаља. Напомињемо да може доћи до промене временског оквира програма услед ситуације узроковане пандемијом Ковид-19.