Изабрана најбоља технолошка иновација у Србији

У петак 21. децембра 2018. године, директним преносом финала на РТС завршен је овогодишњи циклус националног Такмичења за најбољу технолошку иновацију у Србији. Такмичење је организовало Министарство просвете, науке и технолошког развоја у сарадњи са Привредном комором Србије и РТС. Од 116 пријава у финале је ушло 6 иновација, а за најбољу жири је прогласио ону "Мотимува" из Београда.

Од 116 пријава на почетку такмичења, кроз 6 нивоа оцењивања који су се проводили кроз оцену техничке исправности, пословних модела и економске оправданости, па преко полуфиналних манифестација, у финале су се пласирали следећи тимови:
  • Био тех из Београда, са иновацијом „Проточни биореактор за једнократну употребу“,
  • Кластер "Dermanyssus gallinae” из Београда са иновацијом „Препарат за превенцију и контролу заражености црвеном кокошиjом грињом“
  • Мотимув из Београда, са иновацијом „Електронски стимулатор за мишиће као pacemaker за покрете“, 
  • Оптимониа из Старе Пазове, са иновацијом „Сушара са топлотном пумпом“,
  • Скробикус из Београда, са иновацијом „Технологија добијања оксидованог скроба хемијском модификацијом скроба“
  • тим Увац из Нове Вароши, са иновацијом „Специфична структура исхране јунади у затвореном тову, уз коришћење комбиноване кабасте биљне хране“
Жири је финалне иновације оцењивао у саставу: Горан Стојилковић, заменик генералног директора НИС-а, Живорад Васић, потпредседник компаније Делта, Милош Ненезић, генерални директор Трајал корпорације, др Миомир Кораћ, директор Археолошког института у Београду и археолошког парка Виминацијум, Дарко Ђорић, извршни директор "Милановић industry group" у Крагујевцу и проф. др Владимир Поповић, државни секретар просвете, науке и технолошког развоја у Влади Србије.
 
Победник овогодишњег такмичења по укупној оцени чланова жирија, као и оцена рецензетског тима добијених током читавог циклуса провођења такмичења је тим Мотимув из Београда, у саставу др Лана Поповић-Манески, проф. др Дејан Поповић, члан САНУ и Иван Топаловић.