Нови алтернативни респиратор - решење стручњака Машинског и Медицинског факултета у Београду

Тим младих стручњака са Машинског факултета у Београду у сарадњи са лекарима Медицинског факултета у Београд ради на развоју новог типа респиратора који функционише на принципу аутоматизованог амублантног балона.

 

„То је оно што наш уређај разликује у односу на постојећа решења болничких респиратора која се базирају на турбинским компресорима“, изјавио је вођа пројектног тима, доц. др Жарко Мишковић.

Систем је пројектован тако да може да ради и на струју и на ручни погон. То је веома значајно у ургентним ситуацијама када, на пример, дође до нестанка електричне енергије или при транспорту животно угрожених пацијената. Затим , уређај може да се користи код пацијената који су свесни и сами покушавају да удахну, али и код пацијената без свести. Омогућава и инвазивну и неинвазивну респирацију – путем маске или тубуса. Намењен је свим узрасним категоријама – и деци и одраслима. Заузима мање места од осталих решења јер конципиран да буде вертикалан. Релативно је мале масе, што га чини лако преносивим.

Идеја коришћења амбубалона у респираторима није нова. Први пут је представљена пре десетак година на америчком универзитету МИТ. Међутим , тај модел је имао извесне недостатке који су у новом уређају отклоњени.

„Анализирајући постојећа решења дошли смо на идеју да систем аутоматизујемо. Постављени сензори омогућавају контролу притиска и запремине флуида (ваздуха), као и праћење нивоа кисеоника у крви, влажности, температуре, пулса. Уређај такође има шест уграђених аларма који сигнализирају када у систему дође до проблема, чиме је додатно повећана безбедност пацијента“, објашњава доцент Мишковић.

Поред пацијената, медицинско особље је заштићено. Наши стручњаци су осмислили иновативан начин за двосмерну аутоматизацију и стерилизацију течности које пацијент удире или изиире. У том циљу, систем за стерилизацију и филтрирање еxхалација се такође може користити за стерилизовање самог уређаја

Основни прототип првог домаћег респиратора са аутоматизованим амбубалоном је направљен. Тренутно се ради на његовом даљем развоју и оптимизацији примењених конструкционих решења, побољшању микроелектронике и прилагођавању корисничког интерфејса захтевима медицинског особља.

Конструктори очекују да ће уређај ускоро бити спреман за верификацију (техничку и медицинску) а, након тога, и за употребу. Један од кључних разлога зашто је управо амбулантни балон узет као основа за развој новог респиратора је и тај што је таква опрема одавно стандардизована и већ деценијама се редовно користи у медицинским установама.

Интересената за производњу овог респиратора има, али се још увек процењују исплативост уређаја, доступност потребних компоненти, као и могућности за оптимизацију производног процеса.

Newsletter

For more information about news in terms of innovation, please subscribe to our Newsletter.

You have successfully been subscribed.

You are already subscribed.

You cannot subscribe to this newsletter.