Развијена иновативна модуларна болница

Београдска фирма Composite Technology Team (CTT) развила је мобилне јединице које се користе у кризним временима као теренска амбуланта или хируршка сала, као и комплетан систем монтажних болница, које могу да се "изграде" за само неколико дана.

Оваква мобилна јединица може да се користи у кризним временима као теренска амбуланта, дијагностички центар или хируршка сала, у мирнодопским али и ванредним условима. Јединица је у потпуности намењена теренском раду, опремљена независним енергетским извором и клима системом. Када постоји расположивост прикључка, мобилна амбуланта Ластавица се може повезати на електро и водоводну мрежу.

Од приступа радној локацији, амбуланта се ставља у функцију у року од десет до двадесет минута, што у кризним ситуацијама има велики значај за спашавање угрожених. Амбуланта се може користити и у ратним условима када ова висока мобилност доноси велике стратешке предности због мале рањивости и могућности да се збрину пацијенти на терену.

Специфичност ове мобилне платформе је што је она независна од возила. Ластавица тим, коју је основала компанија CTT, истиче да су на овај начин постигли једно иновативно решење које у експлоатацију има бројне предности у односу на све што постоји на светском тржишту. Пре свега, јединица је самостојећа те не задржава транспортно возило, исто тако у случају отказа транспортног возила амбуланта није блокирана док се чека оправка возила већ се једноставно пребаци на друго возило.

У употреби не ствара проблеме регистрација оваквог специјалног возила нити амортизације транспортног средства, чиме се чине велике уштеде. Када нису у употреби ови модули се могу ређати један на друти и смањити трошкове складиштења.

За разлику од стандардних бродских контејнера који се углавном користе за ову намену, Lastavica тим је развио модул базиран на лаким челичним профилима произведеним на CNC машинама. Предности овог система је што основна носећа конструкција није од дрвета, веће од поцинкованог лима гарантованог својства. На овај начин добија се чвршћа и лакша конструкција која није склона пропадању и има изврсну противпожарну и сеизмичку отпорност. Због компјутерски контролисаних виоскопродуктивних машина, произведна конструкција је милиметарске прецизности. Једна машина може да произведе структуру за минимално десет модула дневно

Постоји безброј шема састављања модула у зависности од захтева који се стављају пред објекат. Предност оваквих објеката, истиче Петар Матуновић, власник предузећа CTT, је што у мирнодопско време се могу раставити и независно опет саставити у другим конфигурацијама како би служили као објекти од јавног интереса, обданишта, школе, смештајни центри и слично.

Предузеће CTT очекује да ће новонастале прилике указати држави да треба да се обрати пажња на иновативна решења која долазе од домаћих предузетника и да им се пружи подршка.

 

Newsletter

For more information about news in terms of innovation, please subscribe to our Newsletter.

You have successfully been subscribed.

You are already subscribed.

You cannot subscribe to this newsletter.