У Крагујевцу направљена три прототипа алтернативних респиратора

Како би дали свој допринос у борби против вируса COVID-19, тим инжењера Института за материјале и заваривање (IMW) MIND групе и Факултета инжењерских наука у Крагујевцу направио је три прототипа алтернативних респиратора.

 

Алтернативни респиратор снабдева пацијенте кисеоником и на основу подешених параметара амбу балон ради самостално.

Реч је врло једноставним уређајима који могу да у кључним ситуацијама пруже помоћ великом броју болесника. Дакле уређај у потпуности може заменити медицинско особље при ручном упумпавању кисеоника преко амбу балона.

Ова врста медицинског помагала је осмишљена тако да замени медицинско особље при снабдевању пацијента кисеоником, али и да олакша праћење преко прецизно унетих параметара.

Примарна идеја је била да се развије што једноставнији уређај који може спасити нечији живот у ситуацији када конвенционални респиратор није доступан.

Када је реч о развоју овог прототипа, очекује се да кроз одређени временски период можемо очекивати и његов већи развој и прикључивање додатних функција и модула, чиме ће уређај постати “паметан”. Тим стручњака увелико ради на томе да се ово реализује.

 

.

Newsletter

For more information about news in terms of innovation, please subscribe to our Newsletter.

You have successfully been subscribed.

You are already subscribed.

You cannot subscribe to this newsletter.