Велики допринос научника из Србије за истраживање у оквиру Европске организације за нуклеарна истраживања Церн

Група научника из Србије, чланова Винча тима, ангажованог на истраживањима у Церну, дизајнирала је електронске штампане плоче за „Тригер“ систем, којима ће се знатно убрзати обрада података. Дизајниране су и склапају се у Србији, и важан су допринос развоју Европске организације за нуклеарна истраживања Церн.

Међу 11.000 истраживача, у Церну, у Женеви, су и наши научници – тајне елементарних честица испитују се у 27 километара дугом акцелератору, највећем на планети, смештеном на око стотину метара под земљом. 

Ту је и детектован Хигсов бозон, честица без које материја какву познајемо не би постојала, и управо је детекција пресудна у сударима честица који се дешавају 40 милиона пута у секунди, оцењује Владимир Рековић, који је и био учесник открића Хигсовог бозона.

„Ова плоча је намењена за нову генерацију детектора, која ће бити инсталирана 2026. и која ће бити у стању да врши селекцију података при великој количини судара, који у овом тренутку нису могући са постојећом електроником, а који су нам важни, јер могу да укажу на постојање нових честица и дају информације о физичким процесима који су до данас необјашњени", изјавио је Владимир Рековић, научник у Церну. 

Све је део припреме за још сложеније подухвате у Церну, а удруживање знања и потенцијала какве имамо, омогућило је Србији да учествује у развоју овог експеримента.

„Имамо и инфраструктуру, имамо институте, Универзитет у Београду, који има одличан кадар, едукује одличне студенте и поред тога, имамо и индустријске погоне који могу да испрате овакве пројекте", додаје Рековић.

„Нисам могла да пропустим шансу да научим нешто ново и јако сам поносна што стоји, управо, име нашег научног института на нечему што има тако велики значај као што је Церн", поручује Ана Јелицијевић, мастер студент ЕТФ-а у Београду. 

Снежана Пајовић, директор Института за нуклеарне науке „Винча" каже да се јасно повезују наука, високо образовање, који су , кроз међународну сарадњу, односно кроз учешће и традиционалну сарадњу са Церном, дошли до изузетних резултата. 

Електронске штампане плоче за Церн, за опрему највећих експеримената у свету, производе се у београдској компанији „Ирител", што потврђује да Србија, уз изузетне научнике и истраживаче, има и капацитете способне за производњу на бази најновијих технологија.

Newsletter

For more information about news in terms of innovation, please subscribe to our Newsletter.

You have successfully been subscribed.

You are already subscribed.

You cannot subscribe to this newsletter.