У НТП Београд одржано осмо студентско такмичење у креирању еко-иновативних прехрамбених производа

Осмо национално студентско такмичење у креирању еко-иновативних прехрамбених производа – Ecotrophelia Србија 2020 одржано је петак, 4. 9. 2020. године, у  Научно-технолошком парку Београд у организацији Удружења прехрамбених технолога Србије. Четири тима студената са неколико универзитета, надметало се за титулу најбољег, а прво место освојио је Globee, тим са Академије струковних студија Београд, са производом „Globee“ који представља сферични снек производ на бази нуспроизвода прераде воћа, житарица и пчелињих продуката. Победнички тим учествоваће на европском такмичењу Ecotrophelia  Еuropе 18. и 19. октобра 2020. године у Паризу.

Друго место освојио је тим Амбасадори здравља са Природно-математичког факултета Универзитета у Крагујевцу, са производом „VegBons“ који представља иновативне гумене бомбоне намењене веганима, као и тим Гастрономи са Академије струковних студија Београд са производом „Cherry cheese“- сир од сурутке са тропом вишње. Треће место освојио је тим Пастру плеасуре са Академије струковних студија Београд са истоименим производом – кроасаном са брашном од коре наранџе и пуњењем од сувих шљива.

– Победници националног такмичења имају сјајну прилику да представе свој производ и пословне идеје на неком од водећих европских сајмова, и сазнају како њихове способности и вештине одговарају потребама тржишта – изјавио је проф. др Виктор Недовић, председник Удружења прехрамбених технолога Србије и председник жирија националног такмичења.

Такмичење се организује у склопу спровођења Стратегије паметне специјализације Републике Србије (4С) чији је један од приоритета “Храна за будућност”, под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, као и уз подршку USAID-овог Пројекта за конкурентну привреду, Програма Уједињених нација за развој (UNDP) и Научно – технолошког парка Београд, како би се подстакло предузетништво међу студентима и помогао пласман  иновативних  производа на домаћем и међународном тржишту.

Госте је на почетку догађаја поздравила и Јелена Петровић, помоћник директора за развој пословања НТП Београд, истакавши важност развоја иновативних производа. Она је позвала студенте да прате и укључе се у програме подршке  НТП Београд, а најавила је и нови пре-сеед програм подршке стартапима и тимовима у раним фазама развоја, Raising Starts, који ће ускоро стартовати, а обезбедиће професионалну бизнис и финансијску подршку на путу до глобалног тржишта. Овај нови програм спроводи се уз подршку Владе Швајцарске кроз пројекат “Технопарк Србија 2-Подстицање извоза кроз развој технолошких паркова”.

Newsletter

For more information about news in terms of innovation, please subscribe to our Newsletter.

You have successfully been subscribed.

You are already subscribed.

You cannot subscribe to this newsletter.