Објављен извештај Global Innovation Index за 2020. годину - Србија је рангирана на 53. месту од 131 земље укључене у извештај

Према Global Innovation Index за 2020. годину Србија је остварила следеће резултате: има бољи учинак у иновационим резултатима од инпута у 2020. години; ове године се налази на 58. месту по улагању у иновације, више него прошле године и ниже у поређењу са 2018; што се тиче иновационих резултата, Србија заузима 56. место-ова позиција је виша у односу на прошлу годину и већа у односу на 2018. годину; заузима 10. место међу 37 економија са вишим средњим дохотком и заузима 34. место међу 39 економија у Европи.

Пандемија КОВИД-19 врши снажан притисак на дуготрајни раст светских иновација, вероватно кочећи неке иновативне активности, док катализује домишљатост другде, посебно у здравственом сектору, према Глобалном индексу иновација (GII) 2020.

Тема GII 2020 поставља питање-ко ће финансирати иновације? Кључно питање је како ће економски пад кризе КОВИД-19 утицати на новооснована предузећа, ризични капитал и друге традиционалне изворе финансирања иновација. Многе владе успостављају пакете за помоћ у хитним случајевима како би ублажиле утицај закључавања и суочиле се са рецесијом. Али GII 2020 саветује да даљи кругови подршке морају дати приоритет, а затим проширити подршку за иновације, посебно за мања предузећа и новооснована предузећа која се суочавају са препрекама у приступу пакетима за спасавање.

„Брзо ширење коронавируса широм света захтева ново размишљање како би се обезбедила заједничка победа над овим најзначајнијим глобалним изазовом“, каже генерални директор WIPO-а Францис Гури. „Иако се сви боримо са непосредним људским и економским ефектима пандемије КОВИД-19, владе морају да осигурају да пакети спашавања буду оријентисани ка будућности и подрже појединце, истраживачке институте, компаније и друге иновативним и заједничким новим идејама за посао -КОВИД ера. Иновације једнака решења. “

У свом повезаном годишњем рангирању светских економија по иновационом капацитету и производу, GII показује међугодишњу стабилност на врху, али постепено померање према истоку у фокусу иновација као групе азијских економија - нарочито Кине, Индије, Филипини и Вијетнам - су током година знатно напредовали у рангирању иновација.

Швајцарска, Шведска, САД, Велика Британија и Холандија воде на листи иновација, а друга азијска економија - Република Кореја - први пут се придружила првих 10 (Сингапур је на 8. месту). У првих 10 доминирају земље са високим приходима.

Целокупан извештај можете пронаћи на следећем линку

Подаци о Србији

Економије горњих средњих дохотка

Србија има високе оцене у четири од седам стубова GII: институције, људски капитал и истраживање, инфраструктура и резултати знања и технологије, који су изнад просека за горњу групу средњег дохотка. Супротно томе, Србија постиже испод просека за своју групу прихода у три стуба: софистицираност тржишта, софистицираност пословања и креативни резултати.

Европа

Србија остварује резултате испод регионалног просека у свим GII стубовима.

Србија има најбоље резултате у резултатима знања и технологије, а најслабији учинак јој је софистицираност тржишта.

СНАГЕ
Снаге GII за Србију налазе се у шест од седам GII стубова.

  • Институције (45): показује снагу у индикатору Цена отказа због вишка (1).
  • Људски капитал и истраживање (59): показује снаге показатеља Однос ученика и наставника (10).
  • Инфраструктура (44): показује снаге у подстубу Еколошка одрживост (20) и у показатељу ИСО 14001 еколошких сертификата (4).
  • Софистицираност пословања (64): приказује снаге у показатељима GERD који се финансирају из иностранства (17), увозу ИКТ услуга (23) и нето приливу страних директних инвестиција (17).
  • Излаз знања и технологије (41): открива снагу у показатељима Научни и технички чланци (7), сертификати квалитета ИСО 9001 (15) и извоз ИКТ услуга (12).
  • Креативни резултати (66): показује снаге показатеља Извоз културних и креативних услуга (12)

СЛАБОСТИ

GII слабости за Србију налазе се у шест од седам GII стубова. 

  • Људски капитал и истраживање (59): показује слабости у показатељима Државно финансирање / ученик (90) и Глобалне компаније за истраживање и развој (42).
  • Инфраструктура (44): приказује слабости у показатељу БДП / јединица потрошње енергије (101).
  • Софистицираност тржишта (101): показује слабости индикатора Тржишна капитализација (72).
  • Софистицираност пословања (64): показује слабости у показатељима ГЕРД које финансира предузеће (77), стање развоја кластера (98), увоз високе технологије (98) и таленат за истраживање (65).
  • Резултати и знање и технологија (41): открива слабости у индикатору Потрошња рачунарског софтвера (105).
  • Креативни резултати (66): показује слабости индикатора Вредност глобалне робне марке (80).

Засебан GII извештај о Србији можете пронаћи на следећем линку

Newsletter

For more information about news in terms of innovation, please subscribe to our Newsletter.

You have successfully been subscribed.

You are already subscribed.

You cannot subscribe to this newsletter.