Државни дата центар у Крагујевцу отвара врата и привредним субјектима

Канцеларија за ИТ и еУправу Владе Републике Србије упутила је позив свим привредним субјектима да искажу интересовање за закуп капацитета Државног дата центра у Крагујевцу намењеног комерцијалним корисницима и тиме обезбеде чување својих података по највишим техничким и безбедносним стандардима у региону.

Влада је изградњу Државног дата центра у Крагујевцу утврдила као пројекат од значаја за Републику Србију, а Канцеларију за ИТ и еУправу, између осталог, задужила да спроведе поступак омогућавања услуге привредним субјектима смештања опреме по комерцијалним условима.

Државни дата центар у Крагујевцу, чија изградња прве фазе се ближи крају, има капацитет од приближно 1.200 рек ормана и пет пута је већи од Државног дата центра у Београду. Има два објекта површине од 14 хиљада квадратних метара.

Дата центар испуњава највише стандарде предвиђене за овакав тип објекта, стандард који прописује опште аспекте објекта и инфраструктуре који се захтевају ради подршке раду телекомуникација у центрима података (СПРС ЕН 50600), стандард који обезбеђује доступност (TIER 4) и стандард који обезбеђује потпуну редундантност, односно потпуно дуплирање процеса у оквиру дата центра (2N).

Директор Канцеларије за ИТ и еУправу Михаило Јовановић истакао је да је на иницијативу премијерке Ане Брнабић, која је дигитализацију поставила као један од приоритета Владе и уз њену огромну подршку, донета одлука о изградњи Државног дата центра у Крагујевцу, као пројекта од значаја за државу.

Према његовим речима, овај центар представља инфраструктурну прекретницу у развоју еУправе и ИКТ сектора у Србији.

Овим путем позивамо све заинтересоване привредне субјекте да закупе простор и обезбеде место у новом Државном дата центру у Крагујевцу. Гарантујемо највиши стандард поузданости, безбедности и одржавања, поручио је Јовановић.

Сви заинтересовани привредни субјекти за смештање опреме под комерцијалним условима у Државном дата центру у Крагујевцу могу послати писмо заинтересованости на адресу Канцеларије за ИТ и еУправу: Немањина 11, Београд, односно на адресу електронске поште kancelarija@ite.gov.rs.

Додатне иформације налазе се на сајту Канцеларије.

Newsletter

For more information about news in terms of innovation, please subscribe to our Newsletter.

You have successfully been subscribed.

You are already subscribed.

You cannot subscribe to this newsletter.