Домаћи стартап EnGoPlanet развио нову технологију бежичне уличне расвете

Српски стартап EnGoPlanet развио је нову технологију уличне расвете која је потпуно бежична (wireless). Цео производ су развили у Србији и већ извозе на 10 иностраних тржишта. Уз ову иновацију градови и општине могу да уштеде и до 80% електричне потрошње за јавну расвету.

Оно што разликује EnGoPlanet светиљку за јавну расвету, поред тога што се соларно напаја, јесте и чињеница да наша лампа може да се користи потпуно независно од електричне мреже, што омогућава инсталацију на многим местима где нема приступа електричној енергији. Током дана соларни панел производи енергију и складишти је у батерију, која је инсталирана у самој лампи. Наше решење је потпуно бежицно и тиме представља прву Wирелесс уличну светиљку - изјавио је Петар Мировић, CEO предузећа EnGoPlanet.

Истиче да су развили и хибрид опцију где лампа може да се користи за замену постојећих скупих и неефикасних уличних лампи које троше огромну енергију.

- У хибрид опцији, наша лампа је повезана на електричну мрежу али би примарно трошила чисту соларну енергију. Само у току зимских облачних дана, у случајевима да нема довољно сунца, контролер који смо развили би пребацио систем на мрежу.

Newsletter

For more information about news in terms of innovation, please subscribe to our Newsletter.

You have successfully been subscribed.

You are already subscribed.

You cannot subscribe to this newsletter.