Почео програм „ Моја прва плата“

Послодавци у Србији од данас до 25. септембра могу да се пријаве за програм "Моја прва плата" који ће омогућити да 10.000 младих са завршеном  средњом школом или факултетом добијe први посао, стекне радно искуство и заради прву плату, рекао је данас Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије (ПКС) у компанији "Биоспрингер" у Сенти, на промоцији програма на којој је учестовала премијерка РС Ана Брнабић. Он је додао да је то важан пројекат за српску привреду, који ће допринети да се код младих смањи стопа незапослености која  код младих до 30 година достиже и 22 одсто. 

"Једноставно, пројекат "Моја прва плата" гађа у мету", рекао је Чадеж. Истакао је да су многе државне институције учествовале у изради тог програма, међу којима је и Канцеларија за ИТ која је направила портал "Моја прва плата“. „Тај портал је данас званично и пуштен у рад, ми се сада налазимо у првој фирми која се пријавила за тај програм, а чини ми се и да компаније које ми у ПКС знамо, већ данас испуњавају све што треба на онлајн порталу и да ће данашњи дан бити завршен са великим бројем пријављених комапнија", рекао је Чадеж.

Он је додао да је важно да се што више компанија пријави за тај програм до 25. септембра, како би од 1. октобра почела пријава кандидата млађих од 30 година који су завршили или средњу школу или факултет.

Према статистици, наводи Чадеж, млади су након факултета чекали на прво радно место 23 месеца. Како истиче, они су у "зачараном кругу", јер када заврше факултет траже им радно искуство које немају, а пројекат "Моја прва плата“ омогућиће младима да добију прво пословно искуство.

Чадеж напомиње да се српска привреда већ годинама суочава са недостатком квалификоване снаге и да треба да се усклади оно што се учи у школи и шта се тражи на тржишту.

Захвалио је Влади Србије што је за само два месеца успела да овај пројекат спроведе у дело, али и на свим пројектима као што су дуално образовање и увођење програмирања у основним школама, а који, истиче, спремају младе за будућност.

Премијерка Ана Брнабић рекла је да Влада Републике Србије кроз програм "Моја прва плата" улаже две милијарде динара у 10 000 младих како би стекли прво радно искуство, и да уколико тај програм буде успешан, то ће бити само почетак када је реч о таквом виду подстицања запошљавања младих. Изразила је очекивање да ће после девет месеци које покрива држава са 20 000 динара за оне са средњом школом, и 24 000 динара за оне са завршеним факултетом, неки остати да раде у тим компанијама. „Послодавци ће моћи на ту суму да додају накнаду младима које ангажују“, додала је Брнабић и истакла да се пријава за послодавце и за младе кандидате врши електронским путем за само пар минута, као и да већ од данас млади могу да приступе порталу „Моја прва плата“ и гледају позиције за које ће моћи да конкуришу.

"У фокусу су млади, њихове плате, посао и шанса да ојачају и остану у Србији, и да ту  стварају своје породице. То остаје један од приоритета и за будућу владу", поручила је Брнабић. Она се захвалила компанији Биоспрингер која, како каже, подржава све иницијативе владе за запошљавање младих и има потписане уговоре о сарадњи са универзитетима и факултетима у Београду и Новом Саду. "То је права компанија за лансирање овог програма, који смо осмислили и сада реализујемо у сарадњи са Привредном комором Србије, уз велику подршку и учешће Министарства за рад и Канцеларије за ИТ", навела је Брнабић и додала да су успели да у периоду краћем од два месеца реализују ту идеју и пусте програм у раду.

Михајло Јовановић, директор Канцеларије за ИТ и е-управу изјавио је да ће овај програм бити реализован преко портала  http://mojaprvaplata.gov.rs где ће привредници на једноставан начин, без додатних докумената, моћи да огласе слободне позиције у својим компанијама, а млади људи, са средњом, односно високом стручном спремом моћи да пронађу своје прво радно место. Прирведници ће на овом порталу моћи да оглашавају слободне позиције до 25. септембра, а потом ће, од 1. октобра, млади моћи да конкуришу на дате позиције.

Newsletter

For more information about news in terms of innovation, please subscribe to our Newsletter.

You have successfully been subscribed.

You are already subscribed.

You cannot subscribe to this newsletter.