Коначна ранг листа пројеката из области вештачке интелигенције - Фонд за науку ће финансирати 12 пројеката

У оквиру Програма за развој пројеката из области вештачке интелигенције, Фонд за науку ће финансирати 12 пројеката. На јавни позив који је затворен 31. јануара 2020. године пријавило се 70 истраживачких тимова. У Први степен евалуације је прошло 53 пројеката, а у Други степен је упућено 25 пројеката.

Програмски одбор за евалуацију пројеката je у складу са Законом о Фонду за науку Републике Србије и чланом 26. став 3. Акта о циљевима, начину реализације и условима финансирања пројеката у оквиру Програма за развој вештачке интелигенције формирао  ранг листу предлога пројеката који су задовољили оба степена евалуације и који ће бити финансирани у оквиру расположивих средстава. Научни савет Фонда за науку је дао позитивно мишљење на ту листу, а Управни одбор је усвојио коначну листу Пројеката за које се одобрава финансирање.

Након завршене евалуације, шест пројеката је одобрено из основних (потпрограм ПРВИ_О), а шест из примењених истраживања (потпрограм ПРВИ_П).

У оквиру потпрограма ПРВИ_О највише рангирани пројекат је оцењен са 94 поена, а последњи одобрен за финансирање носи 79,33 поена.

У оквиру потпрограма ПРВИ_П највише рангирани пројекат је оцењен са 91 поеном, а последњи одобрен за финансирање носи 83,67 поена.

Циљеви Програма су подстицање изврсности и релевантности научних истраживања у Србији у домену вештачке интелигенције, подстицање примене резултата научних истраживања из домена вештачке интелигенције у развоју привреде Србије, као и развоју људских ресурса из домена вештачке интелигенције. Ове пројекте ће у наредне две године реализовати истраживачки тимови из Београда, Новог Сада, Ниша и Крагујевца.

Коначну листу одобрених пројеката можете погледати на следећем ЛИНКУ.

Руководиоци пројеката ће путем мејла добити резултате евалуације за свој предлог пројекта.

Почетак реализације пројеката се очекује током овог месеца.

Честитамо свим научним тимовима којима су пројекти одобрени и захваљујемо се свим учесницима на труду и интересовању.

Newsletter

For more information about news in terms of innovation, please subscribe to our Newsletter.

You have successfully been subscribed.

You are already subscribed.

You cannot subscribe to this newsletter.