ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О САРАДЊИ У ВЕЗИ СА ПРИМЕНОМ МЕДИЈАЦИЈЕ У ОБЛАСТИ ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СВОЈИНЕ

Министарство правде, Привредни апелациони суд у Београду, Привредни суд у Београду, Апелациони суд у Београду, Виши суд у Београду и Завод за интелектуалну својину потписали су Споразум о сарадњи у вези са применом медијације у области интелектуалне својине дана 28. маја 2020. године.

С обзиром на ванредну епидемиолошку ситуацију изазвану корона вирусом, пригодна свечаност уз присуство медија и свих заинтересованих страна ће накнадно бити организована ради представљања и промоције Споразума када околности то буду дозволиле.

Упутствo за унапређење примене медијације у Републици Србији од 28. јуна 2017. године истиче да је обавеза суда да пружи све потребне информације у циљу потпуне обавештености странака о могућности спровођења посредовања, те да подстиче активну сарадњу суда са екстерним партнерима на основу закључених протокола о сарадњи. У складу са наведеним, Министарство правде и судови у којима је извршена концентрација надлежности у области права интелектуалне својине, са једне стране, и Завод за интелектуалну својину, у чијој су надлежности стручни и административни послови који се односе на права интелектуалне својине, са друге стране, су препознали значај међусобне сарадње у овој специфичној области и неопходности унапређења услова за развој медијације, у циљу обезбеђивања квалитетније и ефикасније заштите права странака. Министарство правде ће подржавати спровођење Споразума и унапређење сарадње, те ће заједно са осталим потписницима континуирано предузимати активности ради упознавања шире јавности о могућностима и предностима медијације. Министарсво, судови и Завод су подржани од стране пројекта Европске уније „ЕУ уз правду“ у реализацији ове активности.
 
Планирано је да потписници Споразума циљеве потписивања Споразума остварују, између осталог, кроз континуирано информисање странака, адвоката и других релевантних страна о могућностима и предностима примене медијације у области интелектуалне својине, организовање заједничких активности, као што су конференције, семинари, саветовања, стручни програми, дани отворених врата и инфо-сесије у области медијације спорова који се односе на право интелектуалне својине, те успостављање континуираног дијалога и међусобном разменом информација у вези са могућношћу решавања спорова у области интелектуалне својине путем медијације.
 
Имајући у виду тренутно епидемиолошко стање, потписници ће разматрати начине на које могу предузети активности у циљу промоције медијације и осталих релевантних активности преко друштвених мрежа, веб сајта организација и других одговарајућих начина.
 
Као први резултат сарадње, Завод за интелектуалну својину је на свом сајту отворио одељак посвећен медијацији као и листу медијатора са специфичним знањима из области права интелектуалне својине, која је доступна како судовима, тако и свим другим заинтересованим лицима на сајту Завода за интелектуалну својину.
 
Брошура која садржи више информација о медијацији, њеним предностима, као и подацима о контакт особама из Завода доступна је овде.
 
Споразуму можете приступити путем следећег линка.

Newsletter

For more information about news in terms of innovation, please subscribe to our Newsletter.

You have successfully been subscribed.

You are already subscribed.

You cannot subscribe to this newsletter.