Производи се први српски респиратор - рок до краја априла

Главни тим од 14 домаћих стручњака већ петнаестак дана прави први српски респиратор који ће се користити за лечење оболелих од вируса корона. Њега чине 12 истраживача из Института „Михајло Пупин”, молекуларни биолог и машински инжењер из предузећа „SmartResearch”, које је на јавном конкурсу Фонда за иновациону делатност изабрано за овај пројекат.

Они предвиђају да ће првих пет респиратора, потпуно функционалних и спремних за отпремање у клинике, бити произведено најкасније до 30. априла, као и да ће када крене масовна производња дневно бити прављено од десет до сто система за вештачку вентилацију плућа.

Владимир Нешић, водећи истраживач у Институту „Михајло Пупин”, је изјавио да су и контактирали предузећа којима ће предати респиратор за масовну производњу. Истиче да их те фирме уверавају да могу да произведу око 60 механичких делова за респираторе дневно, што значи да ће, убрзаним ритмом, правити и до 100 уређаја по дану.

Стручњаци из „Пупина” пројектују електронику, механику, сензоре, пнеуматику, управљање и софтвер респиратора, док је компанија „SmartResearch” задужена за пројектовање механичких компоненти, односно брз развој и производњу прототипа, објашњава др Марко Панић, суоснивач поменутог предузећа. Он додаје да са чувеним републичким институтом већ две године праве уређаје за биохемијске лабораторије и да је рекордно брз развој српског респиратора, између осталог, могућ захваљујући том искуству.

– Рок за производњу машине је веома кратак, а уређај је врло компликован. Али и ситуација у земљи је таква да немамо избора, морамо успети да га произведемо у наредних месец дана – изјавио је Панић.

 

 

Newsletter

For more information about news in terms of innovation, please subscribe to our Newsletter.

You have successfully been subscribed.

You are already subscribed.

You cannot subscribe to this newsletter.