Затворен позив за “Специјални програм истраживања COVID-19” - Пристигло 128 предлога пројеката

Јавни позив Фонда за науку за подношење предлога научноистраживачких пројеката у оквиру “Специјалног програма истраживања COVID-19” званично је затворен. Oвај конкурс је привукао велику пажњу научне заједнице, која се брзо одазвала и конкурисала са чак 128 пројеката на којима укупно учествује 1194 истраживача.

Програм је инициран и припреман под околностима ванредног стања које је у Републици Србији проглашено поводом COVID – 19 пандемије. Имајући у виду значај укључивања научне заједницe, овај Програм има посебан стратешки значај за Републику Србију и њене грађане.

Укупан буџет Програма је 2.000.000€. Програм се финансира из зајма Светске банке кроз Пројекат акцелерације иновација и подстицања раста предузетништва у Републици Србији (SAIGE).

Укупан буџет свих пристиглих предлога пројеката је 17,83М€. Hajмањи предложени буџет пројекта је 12.000€, а највећи 500.000€.

Предлози пројеката стигли су из Београда, Новог Сада, Крагујевца, Косовске Митровице, Ниша, Суботице, Чачка, Новог Пазара, Лепосавића а у конзорцијумима осим акредитованих научноистраживачких организација из Србије учествују и инострани истраживачи и дијаспора из 20 земаља Европе, Америке, Азије и Аустралије. 

Из области биомедицине поднето је 60 пројеката, из биомедицинског инжењерства и информационих технологија – 21, из области економских, социолошких, психолошких истраживања и управљања сложеним системима – 44, а из осталих области – 3 пројекта.

У току је административна провера свих пристиглих предлога пројеката, након чега ће предлози који испуњавају услове програма бити упућени на евалуацију. О наредним корацима и резултатима евалуације Фонд за науку ће истраживаче обавештавати путем мејла, као и на званичном сајту и мрежама Фонда за науку.

Newsletter

For more information about news in terms of innovation, please subscribe to our Newsletter.

You have successfully been subscribed.

You are already subscribed.

You cannot subscribe to this newsletter.