Успешна сарадња науке и привреде - развијен индустријски прототип Plant-O-Meter

Институт BioSens, пионир у дигиталној трансформацији пољопривреде Србије, у сарадњи са домаћом компанијом Bitgear развио је индустријски прототип Plant-O-Metra, уређаја који омогућава процену физиолошког стања биљака, од суштинске важности за негу и бољи развој.

Људско око може да примети само одређене промене на биљкама (спарушени листови, жути и браон листови, пеге на биљци...), али тада за биљку већ може бити касно.

Plant-O-Meter уочава промене и пре него што постану видљиве, анализира и процењује колико је биљка здрава, односно каква је способност фотосинтезе, да ли постоји потреба за ђубрењем и наводњавањем.

Уређај емитује светлост из пажљиво одабраних делова спектра која се рефлектује од биљке и за само неколико секунди пружа прецизну процену њеног стања.

Подаци се путем bluetooth конекције шаљу паметном телефону са којим је уређај повезан, преко којег се даље преносе у информциони систем заједно са GPS локацијом узорка.

Такође, уређај је направљен тако да приказује резултате мерења независно од доба дана и временских услова.

Директор Института BioSens, Владимир Црнојевић, каже да је овај прототип важан искорак у пољопривреди и да сарадња између науке и привреде мора бити снажна и слојевита, како би позитиван утицај на економски развој и добробит целог друштва био свеобухватан.

Уређај ће бити једноставан за употребу и приступачан – његова цена биће знатно нижа од конкуренције како би домаћи пољопривредници који желе да примењују концепт прецизне пољопривреде могли што лакше да се укључе у процес дигитализације.

За уређајем оваквог типа постоји велика потражња на светском нивоу – Институт BioSens је већ добио већи број упита и наруџбина из целог света, а прва два прототипа иду у Јапан.

 

Newsletter

For more information about news in terms of innovation, please subscribe to our Newsletter.

You have successfully been subscribed.

You are already subscribed.

You cannot subscribe to this newsletter.